Prissjokk for Vista

Som forbruker kan du tvinges til å kjøpe Windows Vista flere ganger.

18.10.06 11:48

Når Microsofts operativsystem Windows Vista lanseres i løpet av neste måned, og i norsk utgave over nyttår, så forandrer også Microsoft lisensbetingelsene betydelig.

Må kjøpe det samme flere ganger
Hvis du kjøper en komplett Windows Vista-lisens i butikken så kan du bare oppgradere datamaskinen din én gang, før Microsoft krever at du skal kjøpe en ny lisens. I lisensavtalene påpekes det at en full lisens bare kan overføres fra en datamaskin til en annen én gang.

- Det skyldes at overføringsmuligheten har blitt misbrukt mye av pirater, sier Frederik Gørrissen, direktør for Windows i Norge til Nettavisen.

Ny pc og oppgraderinger blir påvirket
- Hvis du bytter et defekt hovedkort så trenger du ikke en ny lisens, men hvis du oppgraderer så anser vi det som om du bygger en ny pc, forteller Gørrissen.

Det betyr at alle dataentusiaster som ønsker å følge med på utviklingen på datafronten går en dyr fremtid i møte.

- Men hvis man oppgraderer pc-en kanskje en gang i året, og det sikkert er fem år til neste Windows-utgave kommer, så må man kanskje kjøpe fire Vista-lisenser, selv om du bare har én datamaskin?

- Hehe, slik kan du jo også se på det. Men vi har altså gjort en presisering. Dette er en mulighet som har blitt misbrukt mye av pirater, sier Gørrissen.

Forbrukerrådet kritisk
Hos Forbrukerrådet er de ikke begeistret for denne utviklingen.

- Dette føyer seg inn i en trend der lisensavtaler blir mer og mer ubalansert i forbrukerens disfavør. I bunn og grunn bør det være slik at hvis du betaler for en programvare, så må det være opp til deg hvilken maskin du benytter den på. Om du oppgraderer ofte eller vil ha en maskin i lang tid, bør være opp til deg, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til Nettavisen.

- Du har kjøpt og betalt for rettigheten til å bruke denne programvaren. Her er det antall lisenser som bør være det sentrale, om du har kjøpt én, fem eller syv, ikke hvor ofte du bytter datamaskin, sier Waterhouse.

Forbrukerrådet vil nå å se nærmere på denne saken for å se om dette er noe som de ønsker gå videre med.

- Forvirring for forbrukeren
- Det er jo et annet problem her: Forbrukerne ender opp med å kjøpe noe helt annet enn det de trodde de betalte for. Det blir også vanskelig for forbrukerne å forholde seg til avtalene, og det er vanskelig å huske alt i de forskjellige avtalene. Resultatet er at en haug med forbrukere lett kan ende opp med å bryte avtalene uten å være klar over det, forteller Waterhouse.

At det nå er snakk om et så viktig produkt som Windows kan føre til at hele lisensproblematikken nå blir tatt opp til en nærmere gransking.

- Dette er et viktig produkt, og det er ikke minst bli en betydelig utgift dersom forbrukerne må betale flere ganger for det samme produktet, sier Waterhouse.

- Den utviklingen vi ser nå, med blant annet dette vilkåret i lisensen til Vista, er en meget god grunn for at flere forbrukere burde vurdere å skifte til Open Source programmer. Velger man en slik løsning forsvinner hele problemet med denne typen begrensende lisenser. Det vil også være et tydelig signal til leverandører som forsøker å innskrenke forbrukerenes rettigheter at forbrukere i det dagens digitale samfunn ønsker muligheter, og ikke unødvendige begrensninger, avlutter han.

En betydelig ekstrautgift
Prisen på den Windows Vista-utgaven som vil være aktuell for de fleste, Home Premium, er i USA satt til 239 dollar. Endelig norsk pris vil langt på vei være opp til butikkene, men godt over 2.000 kroner er sannsynlig.

Toppversjonen av Windows Vista, med navnet Ultimate, vil i USA koste 399 dollar – altså nærmere 4.000 kroner i Norge med alle avgifter.

Kjøper du en ny datamaskin med Windows Vista ferdig installert, såkalt OEM-lisens, så vil du i likhet med i dag ikke kunne overføre lisensen til en annen datamaskin. Prisen på OEM-lisenser er til gjengjeld betydelig lavere enn «butikkpris».

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.