NA24.no

Prisvekst i USA

Sist oppdatert:
Konsumprisene steg mer enn forventet.

De amerikanske konsumprisene kom inn noe høyere enn ventet i januar.

NA24 - din næringslivsavis

Klokken 14.30 ble statistikken for de amerikanske konsumentprisene (KPI) presentert.

Fasiten for konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,3 prosent, ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Konsumprisene eksklusive mat og energipriser endte i perioden på 0,3 prosent, mens det var ventet at de skulle ende på 0,2 prosent.

Dette er CPI - USA:

Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere