NA24.no

Prisvekst over forventningene

Foto: TIM WIMBORNE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Strøm - og flypriser tok av i forrige måned.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,2 prosent fra november til desember, og de siste 12 månedene er veksten 2,0 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Samtidig viser statistikken at det viktige kjerneinflasjonstallet kpi-jae, som er konsumprisindeksen uten energivarer og justert for avgiftsendringer, endte på 2,4 prosent.

Inflasjonstallene er en av de viktigste indikatorene for Norges Banks rentesetting, som styrer etter et mål om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent. På forhånd var det ventet at årsveksten i konsumprisindeksen ville bli 2,3 prosent.

Kjerneinflasjonen, målt ved kpi-jae, var ventet å stige 2,3 prosent det siste året, mens Norges Bank hadde et anslag om 2,4 prosent vekst.

- Renteheving i mars
- Inflasjonen er noe høyere enn ventet, men likevel helt i tråd det Norges Bank anslo i oktober og dagens tall er således nøytralt i forhold til renteforventningene. Det ligger ikke an til heving 3. februar, men 24. mars, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen i Dnb Nor Markets dagens inflasjonstall.

Økte fly - og strømpriser
Det var elektrisitetsprisene inkludert nettleie som bidro mest til oppgangen på KPI fra november, med en økning på 4,1 prosent.

Flyprisene steg med 10,5 prosent, mens prisene på bøker gikk opp med 8,0 prosent i samme periode. For både flyreiser og bøker var prisøkningen fra november til desember noe sterkere i 2009 enn i 2008.

Prisene på klær og matvarer viste derimot nedgang, og falt med henholdsvis 0,9 og 0,2 prosent. Prisene på hotelltjenester sank også fra november til desember 2009.

Drivstoff økte mest
I perioden fra desember 2008 til desember 2009 steg prisene på drivstoff og smøremidler med 14,5 prosent og utgjorde det viktigste bidraget til tolvmånedersveksten i KPI, ifølge SSB.

Andre viktige faktorer bak tolvmånedersveksten i totalindeksen var beregnet husleie for selveiere og matvareprisene, som økte med henholdsvis 2,6 prosent og 2,4 prosent. Det var også prisøkninger på en rekke tjenester innenfor kultur og fritid, restaurant samt helsepleie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere