Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Prisveksten fortsetter

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Sist oppdatert:
Matvarepriser og elektrisitet stiger kraftig.

Konsumprisindeksen KPI steg med 0,4 prosent fra september til oktober 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Det var særlig økte priser på elektrisitet som bidro til oppgangen. Fra oktober 2007 til oktober 2008 økte KPI med 5,5 prosent, viser statistikk fra SSB.

- Den klart største bidragsyteren til oppgangen var elektrisitetsprisene, som inkludert nettleie, steg med 6,7 prosent. I oktober var det kontraktstypen standard variabel kraft som steg mye, mens kontraktstyper knyttet til elspotprisene ble registrert med prisnedgang. Av andre varer og tjenester var det økte priser på fisk, som steg 9,1 prosent, og klær og skotøy med en prisvekst på 0,8 prosent som bidro mest til oppgangen i KPI.

Fra september til oktober økte den såkelte kjerneinflasjonen, KPI-JAE, med 0,3 prosent, mens årsveksten endte på 3,3 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng mer enn snittet av økonomens forvetninger tilsa på forhånd.

Får ingen betydning for rentekutt
- Vi tror mye av drivkreftene bak oppgangen i kjerneinflasjonen i oktober vil avta, og dette vil medføre lavere inflasjonspress på mellomlang sikt, mener makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Han legger til at at han mener oppsideoverraskelsen i inflasjonstallene ikke vil få noen betydning for Norges Banks planer om å lutte rentene ytterligere. Årsaken er svakere vekstutsikter på grunn av finansuroen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!