*Nettavisen* Økonomi.

Privat initiativ? Nei takk

Driftige gründere har etablert et betydelig antall private barnehager og dermed bidratt til kortere barnehagekøer. Nå kommer kravet: Få dem vekk!

20.10.06 07:56

(NA24-KOMMENTAR): I det siste har flere medieoppslag fokusert på at private tjener penger på barnehager.

I et innlegg i Dagsavisen kommer Mette Henriksen Aas fra Fagforbundet (tidligere Kommuneforbundet) med løsningen på dette angivelige problemet:

«Vi krever at Stortinget legger ned forbud mot at private eiere tar ut utbytte,» heter det i innlegget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er mange typer private barnehager. Noen drives av ikke-kommersielle aktører, men mange er også etablert som kommersiell virksomheter av personer som ønsker å tjene penger.

Utbytte er selve hensikten med å drive en kommersiell virksomhet. Man investerer penger, og gjerne en stor arbeidsinnsats også, for å oppnå avkastning. Hvis det blir noe igjen etter lønn, renter og andre kostnader, kan denne avkastningen betales som utbytte.

Vil gi økte køer
Hvis utbytte blir forbudt, vil nok noen forsøke å omgå forbudet med kreative grep. Men de fleste vil ikke gjøre dette, av juridiske, moralske og praktiske grunner.

Dermed vil vi garantert få nedleggelser og færre private barnehageplasser, noe Fagforbundet åpenbart ønsker.

Men ønsker vi andre det? Hva med barna som får sin hverdag snudd på hodet? Hva med foreldrene som får problemer? Hva med de ansatte som mister jobbene sine?

Og hva med Kristin Halvorsen? Hun har sagt at hun slutter i politikken hvis det ikke er full barnehagedekning innen utgangen av 2007. Innfører man utbytteforbud i private barnehager, kan Halvorsen like godt først som sist kartlegge korteste vei til arbeidskontoret.

Ikke raske penger
Private barnehager må selvsagt være forsvarlig drevet og gi barna et godt tilbud. Det finnes da også en rekke reguleringer, blant annet kan det offentlige tilskuddet kuttes hvis utbyttet blir for stort eller bemanningen for liten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg har selv en smule erfaring fra bransjen. I og med at vår families kontakt med den kommunale barnehageetaten i alle år har begrenset seg til det årlig avslaget på søknad om plass, ble vi for noen år siden med på å drive en familiebarnehage. Etter å ha balet med dette i ett år, avviklet vi og har siden hatt våre barn i private barnehager – gode, trygge og veldrevne barnehager.

Selv om erfaringsgrunnlaget er høyst begrenset, kan jeg med hånden på hjertet si at dette er en av de siste bransjene jeg ville satset på dersom målet var raske penger og stor rikdom.

Det skapes gjerne et fordreid bilde av hvor lønnsomt dette er. For det første baserer man seg ofte på statistikk som ikke tar med kapitalkostnader, bare de løpende driftskostnadene.

For det andre trekker man frem enkelteksempler på store utbytteutbetalinger de siste årene. Som kjent har mange bedriftseiere de siste årene tatt ut store utbytter for å komme utbytteskatten i forkjøpet. Det kan man gjerne mislike, men det er ikke representativt for situasjonen over tid.

Er dette et problem?
Likevel er det altså noen få som er så dyktige og arbeidsomme at de etter hvert tjener bra med penger på å drive barnehager - samtidig som de har bidratt med tusenvis av barnehageplasser, selv om de får mindre offentlig støtte enn de kommunale barnehagene.

Er vi virkelig så smålige at vi ikke et lite øyeblikk klarer å unne disse driftige gründere suksess? Er det umulig å glede seg over at de bidrar med en tjeneste som tusenvis av foreldre og barn setter pris på?

Er dette i det hele tatt et problem?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Nytt høydepunkt fra matmafiaen
Strømmer til USA
Skattekutt - det er Sverige, det
Et land av «spekulanter»
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut
Forsikring er feigt
Når SV styrer pengene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag