*Nettavisen* Økonomi.

Privatfly rett til værs

Flere bruker privatfly enn før. Salget av jetfly når nye høyder.

LONDON (NA24): For første gang i historien passerte jetfly-industrien et salg på mer enn 1.000 nye fly i året.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om offisielle tall for 2006 ennå ikke foreligger, antydes det at den magiske grensen ble slått i løpet av de ti første månedene i fjor. Årsaken til den rekordstore etterspørselen etter nye fly henger sammen med at mange selskaper øker sine fortjenester samtidig som det stadig blir flere super-rike. Totalt er det om lag 14.000 privatfly i trafikk i hele verden, og av disse er 1.670 i bruk i Europa.

- Dersom man først har råd til et privat jetfly, så viser det seg at svært få personer vil gå tilbake og benytte rutefly. Men det er jo kun en svært liten prosent av befolkningen som benytter privatjet, sier David Savile i Air Partner, et meglerselskap innen denne industrien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falconjet

Spleiser på jetfly
For de som ikke investerer i egne jetfly, er det populært å kjøpe seg inn som del-investor i slike fly. Dette systemet går ut på at man blir deleier i et fly for en brøkdel av hva det koster å investere i bruk og vedlikehold av et nytt fly. Dermed har man rett til å benytte flyet i et bestemt antall timer. NetJets er et selskap som organiserer dette og her opererer man med en investering på om lag en million kroner i året.

NetJets gjennomførte mer enn 62 000 flyvinger til 820 destinasjoner i Europa i løpet av siste år. De mest populære rutene gikk mellom byer som London, Paris og Zürich. En normal flyving mellom London og Paris koster om lag 40.000 kroner. NetJets opplevde i fjor også en sterk økning i privatjet mellom London og russiske flyplasser.

Nyttig redskap
- 2006 var året da bruken av private jetfly skiftet fra å være et leketøy for de rike til å bli et nyttig redskap for forretningsfolk, sier Robert Dranitzke i NetJets til avisen The Daily Telegraph.

Den kraftige økningen i bruk av privatjet skjer samtidig som alle typer selskaper blir analysert og observert for utslipp av carbondioksyd. Business-reisende er i dag ansvarlig for seks prosent av slikt utslipp og NetJets sto for 0,6 prosent av dette.

- Vi erkjenner vårt ansvar for slike utslipp og vi vurderer seriøst hvordan vi kan redusere dette, sier Robert Dranitzke. NetJets kunder omfatter 1300 selskaper over hele Europa. Selskapet har akkurat gjort avtale med hotellkjeden Four Seasons og London-restaurantene Nobu og Hakkasan for tilbud om matservering til sine passasjerer. NetJets benytter flytypene Hawker 800 XP og Citation Excel XLS, som begge tar mellom seks og åtte passasjerer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.