NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
(Eclipse Aviation)

Privatflyet for deg og meg

Sist oppdatert:
Privatfly er i vinden som aldri før. Nå kommer flyene som også de med normale inntekter kan leie. Se bildene.

Se bildene av «folkeflyet» lenger ned i artikkelen!

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den globale økonomiske oppsvingen har gjort sitt til at det blir levert flere privatfly enn noensinne før. På verdensbasis ble det levert 885 fly i fjor. Det er 18 prosent flere enn i 2005.

NA24 - din næringslivsavis

Ettersom utviklingen går videre vil også stadig flere få tilgang til det veldig lette jetflyet. Dermed åpnes et helt nytt marked der som det før kostet titusener for å leie et eget fly nå vil bli atskillig billigere, og flyprodusenten Eclipse Aviation har fått en enorm etterspørsel.

- Vi har foreløpig en ordrebestilling på 2.500 fly. Totalt er disse verdt 3,8 milliarder dollar. Det er muligheter å ta inn bestillinger mot høsten av 2008, men det er også noen ordrer som varer til 2011, sier Andrew H. Broom kommunikasjonsdirektør hos Eclipse Aviation Corporation til NA24.

Overkommelige priser
Et nytt fly koster rundt ni millioner kroner, noe som er en tredel av de billigste tradisjonelle jetflyene. Men prisen vil stige noe avhengig av om man vil ha sekssetere, toalett og eventuelt et oppgradert interiør. Selskapet leverte 31. desember i fjor sitt første fly.

- Det koster rundt 450 dollar, eller 2700 kroner, per time disse flyene er i lufta sier Broom.

Men flytaxiselskaper som Day Jet tar mellom en og tre dollar per mile, 1,6 kilometer, per sete. Dette vil si at en helt hypotetisk flytur, som kun baserer seg på det midterste prisalternativet til Day Jet, med en lengde som Oslo-Stockholm ville kostet rundt 3.100 kroner per sete.

- 2006 var året da bruken av private jetfly gikk fra å være et leketøy for de rike til å bli et nyttig redskap for forretningsfolk, sier Robert Dranitzke i NetJets til avisen The Daily Telegraph.

Store muligheter
Eclipse 500 er designet for å fly til og fra mindre flyplasser som enten nesten ikke er brukt eller helt ubenyttet av større flyselskaper. Flytaxiene gir dermed passasjerene muligheten til å kunne reise fra steder som ligger mye nærmere sitt eget hjem enn det som er tilfellet dersom de skal dra med tradisjonelle flyoperatører.

- I USA er det 10.000 flyplasser alene som dette flyet kan bruke. En typisk tur med flytaxi ligger mellom 30 og 80 mil, som er langt å kjøre og tungvint med kommersiell transport. Taxioperatørene gir dermed klientene muligheter til å kunne drive business i en del av landet og spise middag hjemme på kvelden, sier Andrew H. Broom til NA24.

Så blir det spennende å se når slike flytaxi-tjenester til slutt kommer til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere