Gå til sidens hovedinnhold

Så mye må du tjene for å få lån til en Obos-leilighet

Enslige boligsøkere i Oslo er i realiteten sjanseløse på å kjøpe gjennomsnittsboligen.

Obos la onsdag frem sin seneste prisstatistikk, som viser at deres gjennomsnittsbolig koster ca. 60 000 kroner kvadratmeteren, inklusive fellesgjeld. Det betyr eksempelvis 4,2 millioner kroner for en 3-romsleilighet på 70 kvadratmeter.

I henhold til boliglånsforskriften kan maksimal gjeld som en hovedregel utgjøre fem ganger årsinntekten. Boliglånssøkere med en gjennomsnittlig årsinntekt i Norge på 530.000 kroner kan dermed glemme å kjøpe en gjennomsnittlig OBOS-leilighet, selv med hundre prosent belåning. Enten må de ha støtte, eller så må de ned på circa 40 kvadratmeter for å kjøpe en liten gjennomsnittlig OBOS-leilighet.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea ser hvor tøft det er for unge spesielt å få sin første, egne bolig.

- Det er tøft, og for mange unge Oslo-borgere vil jeg si at det i dag er et kunststykke å komme inn i markedet. For mange virker boligdrømmen nærmest uoppnåelig. Prisgaloppen er riktig nok ikke like stor, men det er fremdeles en veldig høy terskel for dem som står utenfor. Det er dyrt å kjøpe bolig i de største byene, og flere unge jeg snakker med føler at de aldri vil komme seg inn på markedet, sier Reitan til Nettavisen.

Obos har ikke besvart Nettavisens henvendelser om en kommentar til de høye Oslo-prisene.

Les også: DNB tror på større boligprisfall

Tynt an

En familie som har 800.000 kroner i samlet inntekt ligger også tynt an som følge av kravene i boliglånsforskriften. Og enda verre blir det hvis vi ser på Oslo-markedet totalt. Eiendom Norge legger fredag frem boligprisstatistikken for desember. Novembertallene viste at gjennomsnittsboligen i hovedstaden kostet rett i underkant av fem millioner kroner (se tabell).

Det tilsvarer ni-ti ganger inntekten for gjennomsnittlige lønninger. Selv en Oslo-familie med 800 000 kroner i samlet inntekt må ut med over seks ganger inntekten for å kjøpe gjennomsnittsboligen.

Som tabellen viser, må samlet inntekt være nesten en million kroner for å holde seg innenfor femgangeren i boliglånsforskriften. Men det er enda vanskeligere, et nedbetalingslån skal på innvilgningstidspunktet ikke overstige 85 prosent av forsvarlig verdigrunnlag.

Les også: Oslo gir 92.000 kroner til troll av plast

Mye egenkapital

Med 15 prosent egenkapital faller riktig nok nødvendig inntekt til 845.000 kroner for å kjøpe en gjennomsnittlig Oslo-bolig. Til gjengjeld krever det 745.000 kroner i egne midler eller kanskje fra støtte fra familiemedlemmer.

For boliglånssøkere i de andre store byene ser det noe lettere ut, men også i Bergen, Trondheim og Stavanger koster en typisk bolig over seks ganger en gjennomsnittlig årsinntekt.

Problemer

Men en ting er boligprisnivået, en annen ting er gjeldsbetjeningsevnen. Bankene skal også legge inn at låntaker skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået. Det tilsvarer svimlende 250 000 kroner i årlige økte renteutgifter før skatt for en fullfinansiering på fem millioner kroner.

Men, paradoksalt nok, en undersøkelse fra kreditthåndteringsselskapet Lowell viser ifølge at 22 prosent av nordmenn med boliglån vil få problemer dersom renten øker med bare 1 prosentpoeng.

Les mer

Obos-prisene markert ned i desember

Les mer

Fabian Stang raser mot OBOS: - Skal ikke selge leilighet til 100 millioner

Les mer

NBBL: Boligprisene falt 0,3 prosent i fjerde kvartal

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot