NA24.no

HOLDEN: - Jeg synes partene burde komme fram til en foreløpig løsning i år, slik at streiken kan avsluttes nå.
HOLDEN: - Jeg synes partene burde komme fram til en foreløpig løsning i år, slik at streiken kan avsluttes nå.

Professor: - Løs dette til neste år!

Sist oppdatert:
Mener konflikten er for låst nå.

Tredje dag inn i det nye skoleåret, er lærerstreiken fortsatt et faktum.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo (UiO) har lang erfaring med streiker.

- Denne konflikten er kommet inn i et veldig vanskelig spor. Etter det overveldende nei-svaret i uravstemningen, har lærerorganisasjonene svært lite spillerom for kompromiss. Tilliten mellom partene ser ut til å være svært liten, sier Holden til Nettavisen.

Følg Nettavisens livedekning her.

- Foreløpig løsning

Han er klinkende klar:

- Jeg synes partene burde komme fram til en foreløpig løsning i år, slik at streiken kan avsluttes nå, sier Holden - og ser for seg to åpninger:

- En mulig foreløpig løsning kan være at man først forsøker med frivillige ordninger som gir mer samarbeid og økt tilstedeværelse for lærerne, og at KS så kan komme tilbake til saken hvis dette ikke fungerer.

Les også: - Rett i streik etter 17 års permisjon

- Neste år

Alternativt kan man sette ned en spesialgruppe, ifølge ham:

- En annen mulig foreløpig løsning er at man setter ned en partssammensatt gruppe som skal komme med forslag som man kan se på neste år. En slik gruppe kan gjerne også få med innspill fra eksterne representanter. Jeg tror det vil være lettere å komme fram til en god løsning neste år.

- Hvorfor er det så viktig at streiken avsluttes nå?

- En langvarig streik vil være svært uheldig, både ved tapt undervisning under streiken og mulige negative virkninger for elevers motivasjon og samarbeidsklimaet på skolen, mener Holden.

- Fastlåst

- Hvorfor mener du uenigheten kan være lettere å løse neste år?

- Konflikten virker fastlåst nå, fordi lærerne så resolutt sa nei til det Utdanningsforbundets ledelse og KS ble enige om. Det virker som det mangler både tillit og forståelse mellom partene, og det er et dårlig utgangspunkt for å komme til en god løsning nå. Ved å utsette saken til neste år, får partene mer tid til å komme frem til en løsning som er akseptabel for andre parter, sier Holden.

Det utdyper han slik:

- I noen streiker er utsettelse en dårlig løsning, fordi konflikten dreier seg om et oversiktlig punkt der uenigheten vil være den samme neste år. Da hjelper det lite å utsette til neste år. Men her virker konflikten mer sammensatt, og det gir håp om at man kan komme fram til en bedre løsning hvis man får mer tid.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere