NA24.no

Professor slakter Oljefondet

BI-professor Richard Priestley mener Oljefondets måte å presentere resultater på er å dra lua ned over øynene på nordmenn.
BI-professor Richard Priestley mener Oljefondets måte å presentere resultater på er å dra lua ned over øynene på nordmenn. Foto: Torbjørn Brovold (BI)
Sist oppdatert:
Finansprofessor Richard Priestley ved Handelshøyskolen BI, slakter måten oljefondet presenterer sine resulater på.

Oljefondet oppgir kun ett mål for risikojustert meravkastning i sine årlige rapporter. Det er det ene målet der fondet kommer godt ut. Folketrygdfondet, som er en miniversjon av Oljefondet, oppgir til sammenlikning en rekke ulike mål for risikojustert meravkastning.

Priestley peker på at Oljefondets mål for risikojustert meravkastning er, med unntak av ett, positive før kostnader. Etter kostnader er de fleste i
minus.

- Det lukter lang vei av hvordan NBIM velger å rapportere. Jeg synes det er uakseptabelt i et demokrati at NBIM får lov til å være så uklare på hva det driver med, sier Richard Priestley til DN. Han mener Oljeondet forsøker å dra luen ned over øynene på det norske folk.

- Disse utsagnene er av en slik karakter at vi ikke finner det formålstjenlig å kommentere, svarer fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management, overfor DN.

Ifølge Skaar blir feil å sammenligne meravkastningen  etter kostnader med referanseindeksen. Ifølge en rapport hun viser til ville kostnadene ved ren indeksforvaltning blitt like kostbart som dagens forvaltning.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere