NA24.no

Professor varsler stadig lavere norske lønninger

NORDMENN MÅ FORBEREDE SEG PÅ LAVERE LØNNINGER: Professor ved Norges Handelshøgskole at stadig flere utenlandske ansatte i norske selskap uunngåelig vil  tvinge norske lønninger nedover.
NORDMENN MÅ FORBEREDE SEG PÅ LAVERE LØNNINGER: Professor ved Norges Handelshøgskole at stadig flere utenlandske ansatte i norske selskap uunngåelig vil  tvinge norske lønninger nedover. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmenn må være forberedt på stadig lavere lønninger i årene som kommer, varsler professor Lars Sørgard ved Norges Handelshøyskole.

Professoren mener at et lavere lønnsnivå nærmest er uunngåelig når norske selskaper etablerer nye avdelinger i utlandet, i tråd med det Norwegian allerede har gjort, blant annet i Thailand, skriver Dagsavisen ifølge NTB.

– En ting er at det er billigere å hyre inn thailandsk mannskap, men dette legger også lønnspress på norske ansatte. At de har en utenlandsk avdeling vil påvirke hver eneste lønnsforhandling fremover, sier Sørgard, som er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, til NHH Bulletin.

Fagforeningene har lite å stille opp med i en slik situasjon, viser forskning Sørgard har gjennomført sammen med flere kolleger.

– Vi har sett nærmere på konsekvensen av hundrevis av fusjoner i amerikansk næringsliv, forteller Sørgard til Dagsavisen.

– Hvis selskapet får et bruhode i utlandet, vet fagforeningene at det kan ende med at arbeidsplassene forsvinner til den utenlandske avdelingen hvis de er for tøffe i lønnsforhandlingene, påpeker han.

Å true med streik kan bare gjøre vondt verre.

– Da kan ledelsen få det påskuddet de trenger for å flytte enda mer av sin aktivitet til utlandet. (NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere