- Avisene er kjøpt og betalt

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Frp vil strupe millionstøtte, avisene svarer med underskriftskampanje.

15.01.15 12:24

Onsdag ble en kampanje for å bevare pressestøtten lansert av mottakere som Klassekampen, Nationen og Dagsavisen. Torsdag ettermiddag har vel 2.000 stykker signet på oppropet. Av de er mange journalister.

I oppropet skriver de at mangfoldet trues av politikere som ønsker å kutte pressestøtten.

- Pressestøtte er viktig fordi det sikrer mediemangfoldet og ulike typer aviser som ellers ikke ville ha kommet ut, sier Bjørgulv Braanen, redaktør i Klassekampen, til Nettavisen NA24.

- Vi ønsker det motsatte
En som ønsker å kutte støtteordningen er Geir Hågen Karlsen, sammen med Fremskrittspartiet.

- Det aller viktigste er at vi har en pressestøtte som sørger for en dyktig, kritisk og helt uavhengig presse, og det er de ikke hvis de mottar opptil 40 prosent i statsstøtte. Slik det er nå så har man en konkurransevridning som motarbeider innovasjon og nye medier. Det vi ønsker er dermed det motsatte av den situasjonen vi har i dag, sier Hågen Karlsen, stortingskandidat og styremedlem i Oslo Frp, til Nettavisen NA24.

Grunnlaget for pressestøtten var ønsket om en differensiert presse. I dag kan vi skille mellom to forskjellige støtteordninger: direkte støtte og indirekte støtte.

Braanen sier seg uenig med Hågen Karlsen.

- Jeg er ikke enig i Frp sine utspill. Pressestøtteavisene har alle nettsatsinger akkurat som de avisene som ikke får støtte. Men i stor grad så er det inntektene fra papir som finansierer avisene. Både for dem som får støtte og de som ikke får det. Jeg mener pressestøtteavisene har samme innovasjonstakt som andre aviser, sier Braanen.

Et annet argumentene for støtteordningen er at den skal fordeles på meningsbærende aviser.

- Man snakker om meningsbærende aviser, som at de er så verdige å støtte. Gunnar Stavrum er vel så meningsbærende som de som mottar flere titalls millioner. Ta for eksempel Finansavisen. Ingen kan vel si at Trygve Hegnar ikke er meningsbærende. Det argumentet er misvisende, sier Hågen Karlsen.

Vil kutte millioner
En del papiraviser deler på nærmere 300 millioner kroner i direkte pressestøtte. Nå vil Frp kutte på støtteordningen.

- Fremskrittspartiet skal redusere pressestøtten ganske kraftig. De som vil merke det er de største avisene. Vi vil redusere det med 180 millioner kroner i den direkte pressestøtten, sier Hågen Karlsen.

De siste ti årene har Stortinget brukt nær to milliarder kroner i året på å støtte papiraviser - mens publikum og leserne har strømmet til nett og mobil.

Hågen Karlsen viser bekymring overfor at aviser skal bli avhengige av pressestøtten.

- Ser du på en avis som Nationen så mottar de nesten 40 prosent av sin inntekt i pressestøtte. Så da er avhengigheten så stor at det ikke nytter å si at man er uavhengig av staten. Da blir jeg skremt, for da er man avhengig av staten.

Og langer ut:

- Mottar du 40 prosent eller mer av lønna, så er du kjøpt og betalt. Til sammenligning ble en Ruter-sjef dømt for passiv korrupsjon etter å ha blitt påspandert tre middager, så da har du det litt i perspektiv.

Braanen forteller at flere aviser vil falle fra dersom man gjennomfører store kutt i pressestøtten.

Foto: Åserud, Lise

- I underkant av 1/3 av våre inntekter er pressestøtte. Vi har inntekt på 100 millioner og 29 millioner er pressestøtte. Ordningen har falt i verdi, men er tenkt som en livsforsikring for avisene. Nummer to aviser får mindre annonsemarked enn nummer en aviser. Omtrent det nivået vi ligger på nå er nødvendig for å holde disse avisene i markedet. Hvis man tar de bort så forsvinner disse avisene. Det er det som er konsekvensen ved kutt i pressestøtten. 2/3 av inntektene må vi skaffe oss selv, så vi er like avhengige av markedet som alle andre, sier Braanen.

- Regjeringen har nå et forslag oppe i ESA om plattformnøytral pressestøtte. Det er vi for, sier Braanen.

Null moms
Den indirekte pressestøtteordningen er hovedsakelig fritak for merverdiavgift for aviser som er trykket på papir.

- Når det gjelder momsreglene så vil vi ha likebehandling av alle medier. Vi er nødt til å ha lik behandling av alle, vi kan ikke ha noen døende papiraviser som holdes kunstig i live, sier Hågen Karlsen.

- Jeg mener vi bør ha lav eller ingen moms på alle aviser, sier Hågen Karlsen.

Han tror det er feil at aviser får pressestøtte i dag.

- Jeg tror at de som mottar støtte i dag blir late. Man må gi de nytenkende og innovative på nett samme kår som de gamle papiravisene. Det er ikke de gamle som har stått for utviklingen.

Et av de overordnede måle for pressepolitikken var at produksjonstilskuddet skulle bidra til mangfold av avisutgivelser og stimulere til lokal aviskonkurranse.

Møter motstand
Som nevnt er det nesten 2.000 stykker som har signet på oppropet for pressestøtten på torsdag ettermiddag.

Til sammenligning tilsvarer dette 1/3 av de som er med i gruppen «Vi som hatar fjortiser» på Facebook. Spørsmålet er hvorvidt et slikt opprop som Braanen har initiert vil få noen innflytelse.

- Det er ikke oss selv som bestemmer om vi skal få innflytelse. I et demokrati legger alle fram sine meninger, også er det opp til politikerne hvem de vil høre på. Vår oppgave er å gjøre oppmerksom på vårt ståsted, sier Braanen.

De har ingen mål om hvor mange som skal skrive under, men er godt fornøyd med 2.000 stykker i løpet av et døgn. Braanen opplever at det er bred støtte for presstøtteordningen i Norge.

- Oppropet er for å gjøre folk oppmerksomme på hva et kutt på 180 millioner vil føre til. Mest sannsynlig er at åtte meningsbærende aviser forsvinner. Det vil bety en betydelig reduksjon i mediemarkedet. Vi ønsker å skape debatt og oppmerksomhet så politikerne kan velge å forholde seg til det eller ikke. Det er ikke alle som vet konsekvensene av et kutt vil bety, sier Braanen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.