*Nettavisen* Økonomi.

- Data om deg vil komme på avveie

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Ekspert mener at informasjon fra Datalagringsdirektivet vil komme i hendene på kriminelle.

12.07.10 11:46

Rett før sommerferien på Stortinget, slo statsminister Jens Stoltenberg det fast overfor Nettavisen at regjeringen kommer til å legge frem et forslag om å implementere det såkalte Datalagringsdirektivet.

Les også: Regjeringen vil innføre ny overvåking

Sporer hva du gjør
Direktivet er et krav fra staten om at hvem du kommuniserer med, når du gjør det - og hvor du beveger deg rent fysisk skal lagres av din telefon- og internettleverandør.

Les også: EU vil lagre dine Google-søk

Høyre er det eneste partiet som kan stoppe dette, men vil etter det Nettavisen forstår gå inn for en implementering.

Har svakheter uansett løsning
Lars Erik Fjørtoft er partner i revisjonsselskapet KPMG, og har blant annet jobbet mye med risikostyring, personvern og sikkerhet for selskapet. Han mener at informasjonen som lagres i forbindelse med dette direktivet vil komme på avveie.

- Hele diskusjonen om direktivet er litt todelt. På den ene siden har vi det prinsippielle, med om det er politisk forsvarlig og slikt. Mens den andre siden er litt mer praktisk. Hvordan kan vi være sikre på at informasjonen ikke kommer på avveie? Hvordan vet vi at det ikke vil bli brukt på andre måter enn det vi ønsker? spør Fjørtoft.

Valg mellom pest og kolra
Fjørtoft mener at hvis vi forutsetter at direktivet blir implementert, så står vi igjen med et stort veivalg: Skal informasjonen lagres lokalt hos den enkelte teleoperatør, eller skal man ha en sentral database?

- Skal det lagres lokalt, så har vi både en sikkerhetsside og en kontrollside. Vi må huske på at teleoperatørene ikke ønsker å lagre denne informasjonen, så intensivene for å lagre det ekstra supersikkert er det vanskelig å se hvordan en skal oppnå, sier Fjørtoft, som også påpeker at mange personer i selskapene kan ha tilgang til informasjonen.

Les også: Så mye forteller mobilen om deg

- Skal det derimot lagres på et sentralt sted, så vil det være et utrolig attraktivt mål for hackere og alle andre som er interessert i denne typen informasjon. Det vil i så fall bli vårt Fort Knox, sier Fjørtoft og viser til USAs enorme gullager som huser 4176 tonn med gull.

Frykter Criminal Minds
Han sammenligner det hele med TV-serien Criminal Minds.

- I denne serien har vi en skikkelig hacker på bakrommet som kommer seg inn i både det ene og det andre, enten hun har lovlig tilgang eller ikke. Det er slikt vi er nødt til å unngå. Det å styre informasjonstilgangen når omfanget er så omfattende, vil bli svært utfordrende, sier han.

Mange eksempler på datatap
Om en ser tilbake i tid trenger en ikke lete lenge etter eksempler på at sensitiv informasjon har kommet på avveie.

Blant annet sendte Skatteetaten ut personnumrene til samtlige norske skatteytere til norske redaksjoner, teleoperatører har flere ganger stått i sentrum for lekkasjer av perssonnummer- og kredittopplysninger, en legesekretær ble nylig avslørt i å ha lekket pasientjournaler til 2000 norske pasienter. Og listen fortsetter.

- Jeg tror folk forutsetter at dette skal være godt sikret, men jeg tror det kommer til å bli den største utfordringen med direktivet i praksis, sier Fjørtoft.

- Vi må forutsette at det kommer avvikssituasjoner der data kommer på avveie, og da må vi se på hva vi tenker om det. All erfaring viser at det skjer dumme ting, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.