*Nettavisen* Økonomi.

- Derfor navngir ikke pressen mennene i gjengvoldtektsaken

- SOSIALE MEDIER PÅ SITT VERSTE: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sier at offentliggjøring av navn og bilder av de tre mennene i gjengvoldtektsaken, og de tre dommerne som frikjente dem, viser sosiale medier på sitt verste. Hun oppfordrer alle til å lese Vær Varsom Plakaten.

- Alle burde lese Vær Varsom Plakaten. Punktet om identifisering er det lengste, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

08.08.16 15:06

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier at debatten i den såkalte gjengvoldtektsaken i Hemsedal, viser sosiale medier på sitt beste og på sitt verste.

Hun oppfordrer alle som publiserer noe på nett om å lese pressens Vær Varsom-plakat, og spesielt punktet som omhandler identifisering.

Eksplodert på nett

- Jeg tror jeg kan snakke for alle andre som har vært i min situasjon at man sitter igjen med følelsen av å ikke bli trodd, sier Andrea Voldum (21) til Nettavisen etter at tre menn hadde blitt frikjent for å ha voldtatt henne i Hemsedal i mars 2014.

Borgarting lagmannsretts frikjennelse (les dommen her) av de tre mennene, har ført til en omfattende debatt i norsk presse og i sosiale medier. Mandag ettermiddag blir det også demonstrasjonstog mot dommen.

Les Nettavisen mener: Gjengvoldtekt-dommen opprører svært mange
Les Leifern blogg: Voldtektskultur
Les Kulturdropps blogg: Lynsjestemning mot de tre voldtektsmennene

Noen steder på sosiale medier har navn og bilde på de tre mennene blitt offentliggjort, i tillegg til navnene på de tre meddommerne som stemte for at mennene skulle frikjennes for voldtekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

NAVNGIR: Enkelte bloggere har lagt ut navn og bilde til de tre mennene.

- Hevnmotiv

- Denne saken viser sosiale medier både på sitt beste og på sitt verste. Det positive er at mange kan ytre sin protest, og få god tilgang på informasjon om saken. Det negative er at sosiale medier også fungerer som en gapestokk, og det kan være skremmende når det får en slik kraft, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Nettavisen.

- Her er det en tydelig forskjell mellom redigerte og sosiale medier. Redigerte medier navngir i saker om klanderverdige og straffbare forhold ut fra et berettiget informasjonsbehov hos folk. Mitt inntrykk er at offentliggjøring i sosiale medier hos flere var motivert av hevn og gapestokk. Det er helt grunnleggende i redigerte medier at identifisering basert på hevn og gapestokk aldri skal skje, sier Løken Stavrum.

Generalsekretæren oppfordrer alle som publiserer noe på sosiale medier til å lese Vær Varsom-plakaten (ekstern lenke).

- Alle som publiserer noe i sosiale medier burde burde lese Vær varsom-plakaten. Punktet om identifisering er det lengste punktet i plakaten, og den er anvendbar i mange situasjonen, og særlig i denne. Når man identifiserer noen, så er det umulig å ta tilbake, og det er viktig å vurdere grundig hvorfor man gjør det. Man bør for eksempel ta hensyn til tredjepart som barn og ektefeller når man vurderer om man vurderer om man skal gu ut med navn, sier Løken Stavrum.

- Ta hensyn

Direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord mener at den offentlige debatten i denne saken er positiv.

- Unntaket er en del grov trakassering og trusler i sosiale medier rettet mot de frikjente og de frikjennende meddommerne. Den modige jenta som opplevde det hele har sikkert også fått både trusler og trakasserende meldinger, sier Åmås og fortsetter:

- Det viktige er, enten frikjennelsen fører til endringer eller ikke, så får vi satt et kritisk lys på for eksempel kostnadene ved den høye rettssikkerheten til tiltalte, og det faktum at systemet er innrettet slik at det sikrer at uskyldige ikke blir dømt. Kostnaden er dessverre at skyldige kan gå fri, slik rettstenkningen vår er i dag.

Kjersti Løken Stavrum er gift med Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag