*Nettavisen* Økonomi.

- Det undergraver rettsprosessen

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Pressens håndtering av terrorsaken fikk hard medfart under et møte i Redaktørforeningens lokaler.

10.02.12 08:55

Redaktørforeningen hadde innkalt til et møte om psykiatri og rettsvesen i sine lokaler i Oslo på torsdag.

Paneldeltakerne diskuterte blant annet Anders Behring Breiviks psykiske helse og hvordan det påvirker rettsprosessen.

I tillegg ble medienes dekning av rettsprosessen diskutert. Pressen fikk ros for flere ting, blant annet for å utøve sitt samfunnsoppdrag som opplyser, men den fikk også kritikk.

- Norge settes på prøve
Det var spesielt avgjørelsene om publisere taushetsbelagt informasjon som ble kritisert.

- Jeg anerkjenner pressens samfunnsoppdrag. Men jeg er kritisk til bruk av taushetsbelagt materiale fordi det undergraver rettsprosessen, uttalte leder i advokatforeningen, Berit Reiss-Andersen.

- Norge som rettsstat skal settes på prøve, og da vil man ha en rettferdig rettsgang. Det innebærer at selve rettssaken skal foregå etter visse prinsipper, blant annet ett som pressen kaller samtidig imøtegåelse - alle skal få luftet synspunkter samtidig, fortsatte Reiss-Andersen.

- Gitt politiet problemer
En annen paneldeltaker, riksadvokat Tor-Aksel Busch, var enig i at bruken av informasjon har vært kritikkverdig.

- Bruk av massiv informasjon, som pressen har fått tilgang til, er brudd på taushetsplikten, sier riksadvokaten, og forteller at det har skapt problemer for politiet.

- Å se forklaringene i mediene, er ganske invaderende for fornærmede og de som har gitt forklaringer. Politiet har beskrevet at de har problemer med å få folk til å forklare seg. De stoler ikke på politiet og sier at det de sier kommer ut, forteller Busch.

Riksadvokaten roser uansett visse beslutninger pressen har gjort.

- Jeg tror at det var bra at man ikke valgte å være med på boikotten av navn og bilde. Det å vise, latterliggjøre og ufarliggjøre Breivik har vært et viktig bidrag, sier Busch.

- Men når man vasser i bilder og opplysninger som kun handler om kikkermentalitet og ikke samfunnsoppdrag, så stiller jeg spørsmål, legger riksadvokaten til.

Han forteller at rettssaken til Breivik skal kjøres som alle andre.

- Han skal straffes for det han har gjort, men vi skal ikke ta fra han rettigheter, forklarer Bush.

Forsvarer dekningen
Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, var en av paneldeltakerne. Han mener ikke at pressen har undergravet rettsprosessen.

- Jeg tror ikke det. Det åpner for innsikt. Jeg skjønner at det kan diskuteres og godtar at vi må innfinne oss i kritiske spørsmål, men jeg mener at det har vært en fordel i denne saken.

Det er spesielt dekningen av sakkyndighetsrapporten som Stanghelle forsvarer.

- Som straffesak, er denne saken veldig enkel - vi vet hva som har blitt gjort og hvem som har gjort det. Men det er tvil om hvorfor det har blitt gjort og om det er grunnlag for at Breivik er mentalt syk, sier redaktøren.

Stanghelle mener at medienes dekning av saken har vært viktig.

- Hvis ikke mediene hadde tatt opp saken i media, hadde det ikke blitt en ny sakkyndighetsrapport. Det hadde heller aldri blitt utnevnt to nye sakkyndige uten at pressen hadde bråket. Jeg tror at når man ser tilbake på denne saken om 10-20 år, så kommer man til å være lykkelig for at det ble sånn, uttaler Aftenpostens redaktør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag