NA24.no

- Dette er skadelig TV

Foto: Medietilsynet
Medietilsynet vil ha tips om skadelig innhold på tv.

- Tjenesten kan benyttes dersom du opplever at det sendes programmer som er skadelig for barn før klokken ni på kvelden, sier direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus i en melding.

- Vannskilleprinsippet sier at innhold som kan være skadelig for barn og unge under 18 år må sendes etter klokken 21, sier Guthus i legger han til i meldingen.

- Oppgaven med å beskytte barn og unge mot skadelig tv-innhold er høyt prioritert i Medietilsynet. Vi ønsker at et aktivt og engasjert publikum tipser oss slik at vi kan gjøre jobben enda bedre, forteller Guthus.

Hva er skadelig innhold?
Det er særlig hensynet til barns psykiske og/eller moralske utvikling som avgjør hva som anses som skadelig innhold:

  • Dersom programmet kan virke skremmende, urovekkende eller angstskapende for barn og unge også i etterkant av seeropplevelsen, anses det for å kunne virke skadelig for barns psykiske utvikling.
  • Dersom programmet kan bidra til å skape forvirring rundt grunnleggende moralske spørsmål, kan det være skadelig for den moralske utvikling. Typiske eksempler på dette er tyveri, vold, rasisme eller grenser for seksuelle skildringer.

Medietilsynet bruker barnefaglig og mediefaglig kompetanse for å vurdere hva som kan være skadelig for et gjennomsnittsbarn som ser fjernsyn alene. Du kan lese mer om disse vurderingene i retningslinjer for vannskilleprinsippet.

Sendetidspunktet er viktig
Ved innholdsvurderinger tar Medietilsynet utgangspunkt i hvilken aldersgruppe under 18 år programmet kan skade og når programmet er sendt. Vi har følgende praksis når det gjelder sendetidspunkt og aldersgrenser:

  • Programmer som er tillatt for alle eller får en 7-årsgrense, kan sendes hele døgnet
  • Programmer som får en 11-årsgrense, bør ikke sendes før kl. 19.00
  • Programmer som får en 15-årsgrense, kan bare sendes mellom kl. 21.00 og 06.00
  • Programmer som får en 18-årsgense, kan bare sendes mellom kl. 21.00 og 06.00

Denne praksisen tar hensyn til eldre barns rett til informasjon samtidig som beskyttelseskravet for de yngste barna ivaretas.

Hvem gjelder vannskilleprinsippet for?
Vannskilleprinsippet gjelder for alle norske TV-kanaler, men ikke for radio. Reglene gjelder uavhengig av hvilken målgruppe tv-kanalen har og uavhengig av om det er skolefri eller hverdag.

De norske reglene gjelder imidlertid ikke for TV-kanaler som fremstår som norske, men som sendes fra utlandet. Dette gjelder for eksempel FEM, MAX, TV3, Viasat 4, Canal+ og TV1000. Disse kanalene må følge reglene som gjelder i det landet de sender fra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere