*Nettavisen* Økonomi.

- Elendige lobbyister

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Norske bedrifter tråkker ikke ned Stortinget.

Norske bedrifter forsømmer lobbyarbeidet, og skyver interesseorganisasjonene foran seg, skriver Geelmuyden.Kiese og viser til en egen undersøkelse.

Selv om 80 prosent av stortingspolitikerne blir kontaktet av lobbyister ukentlig eller oftere, er det sjeldent å se bedrifter på Stortinget. 75 prosent av lobbyistene kommer fra interesseorganisasjoner, 20 prosent er lokale tillitsvalgte, og bare 3 prosent er bedrifter.

Geelmuyden.Kiese har de siste ukene gjennomført to lobbyundersøkelser, én mot stortingsrepresentantene for å få deres syn på lobbyvirksomhet, og én mot lobbyistene selv, næringslivets bransjeforeninger.

-Resultatene er entydige. Det er foreningene som gjør lobbyarbeidet. Det er en farlig strategi å ignorere Stortinget, bedriftene overlater i for stor grad til sine bransjeorganisasjoner å se til at de folkevalgte har fått relevant kunnskap og synspunkter i viktige politiske saker, sier seniorrådgiver og partner i Geelmuyden.Kiese Gunnar Mathisen.

Undersøkelsen til Geelmuyden.Kiese viser videre at 97 prosent av representantene mener at lobbyvirksomheten er en viktig ressurs, men politikerne på Løvebakken regner ikke lobbyistene for å være veldig profesjonelle, på en skal fra en til fem, der fem er veldig profesjonell, gir over halvparten karakteren tre og 15 prosent to.

Undersøkelsen til GK mot næringslivets organisasjoner kårer olje, industri og rederi som de tre sektorene som er best på lobbyvirksomhet i Norge. Hakk i hæl kommer primærnæringene (fiske, havbruk og landbruk), mens miljøbevegelsen tar en god femteplass i lobbyrankingen. Lobbytaperne er handel og service, reiseliv og forskning og utdanning.

- Pengene rår. Olje, industri og rederinæringen bruker store ressurser på å påvirke politikerne fordi de har mye å tjene på det. Disse næringene er avhengig av at myndighetsreguleringer, som for eksempel skatteregler, åpning av letefelt og kraftregime for industrien, er til deres fordel. Hvis politiske avgjørelser går i feil retning kan det ha enorme økonomiske konsekvenser, skriver Mathisen i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.