*Nettavisen* Økonomi.

- En martyr for noen, en terrorist for andre

Foto: Fred C. Gjestad (Aftenposten)

Mohyeldeen Mohammad er ikke verdig plassen han får i media, mener ekspertene.

19.02.10 09:55

- Mohyeldeen Mohammad fortjener ikke å være hovedfokus i norsk offentlighet. Han har blitt forstyrret av en syk ideologi. Det er denne radikale islam vi nå ser også i Norge som bør være tema, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Nettavisen.

Den siste uken har 24 år gamle Mohyeldeen Mohammad fra Larvik fått mye oppmerksomhet i pressen for sine ekstreme utsagn, blant annet at han mener homofile fortjener å dø og at dette er noe alle muslimer er tvunget til å mene gjennom sin religion.

Les:- Homofile fortjener å drepes

Les: - Dere er et skittent folk

For mye plass
Kokkvold er ikke den eneste som mener oppmerksomheten rundt Mohammad har blitt i største laget.

- Han får for mye spalteplass, ja. Media bør være forsiktig med pressedekningen, det oppstår lett skjevheter. Han blir en martyr for noen, en terrorist for andre, sier religionsforsker ved Universitetet i Oslo og islamekspert, Kari Vogt, til Nettavisen.

Også professor ved Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo, Rune Ottosen, mener det er mulig at dekningen samlet sett er overdimensjonert.

- Dette er problemet når mediene får ferten av noe samtidig, de tar ikke ansvaret med å balansere bildet. Men jeg vil ikke angripe den enkelte journalist for å ta tak i saken. Det er ekstreme uttalelser Mohammad har kommet med, sier Ottosen.

- Det er journalistisk relevant å vise at vi har slike strømninger i Norge, men det er også pressens ansvar å gi redaksjonell plass for å vise at dette ikke er tendensen blant vanlige muslimer. Det har ikke blitt gjort eksplisitt i dette tilfelle så vidt jeg har sett. Det kan gi et inntrykk av at dette er et større problem enn det er, sier Ottosen.

Forsterkende
- Den store dekningen av saken kan virke selvforsterkende. Han (Mohammad, red.anm.) kan få folk med seg, og det kan føre til hets mot muslimer generelt, sier Vogt, som i fjor advarte mot det upresise begrepet «radikal islam» og den gang sa at hun frykter en polarisering av debatten.

Mohammad, som studerer Sharia i Saudi-Arabia, har ikke selv villet snakke med pressen om sine uttalelser under karikaturdemonstrasjonen på Universitetsplassen og i Klassekampen.

Uttalelsene hans om homofile og at terroraksjoner av typen 11. september også kan skje i Norge, har fått både politikere, foreninger og menigmann til å reagere, og også ført til anmeldelse fra LHL.

I tillegg ble han denne uken anmeldt for trusler han skal ha rettet mot to av Dagbladets journalister.

Les: Drapstruet journalister

- Jeg mener det er et skille mellom det han sa under appellen og det han uttalte i forhold til homofile. Det han sa under appellen ble dradd vel langt i etterkant i forhold til hans intensjon, mens det han sa om homofile er såpass ekstremt at det er naturlig at det blir debatt og slått opp i media. Han ber om mye oppmerksomhet når han sier noe så ekstremt, sier Rune Ottosen.

Professoren mener Mohammad burde svare på pressens spørsmål for å utdype hva han mener.

Les også: PST: - Økt terrorfare i Norge

I full offentlighet
Islamekspert Kari Vogt sier det ikke er noe nytt i ytringene 24-åringen har kommet med.

- I Norge er det et bitte lite ungdomsmiljø der disse meningene har vært lenge. Det nye er at noen står fram og sier dem i full offentlighet, sier Vogt, som ikke er overrasket over at pressen er opptatt av nettopp det.

- Men det er ikke grunn til å gi han spalteplass i dagevis.

Ekstremister og fremmedfrykt
Også Kokkvold mener fokuset må vekk fra Mohammad.

- Oppmerksomheten på person er urimelig stor. Det er ikke personen, men det han representerer, som er interessant. Dette dreier seg om en veldig liten gruppe, med en ideologi som hyller døden. Det gjelder ikke mange muslimer, men debatten er bra. Det tvinger det store flertallet muslimer i Norge til å si hva de mener om det, sier Kokkvold.

Han peker på at torsdagens saker i pressen i større grad har vært vinklet på PSTs risikovurdering og islamskolene.

Kokkvold sier det også er grunn til å minne om fremmedfrykten i Norge i den sammenheng.

- Det er snakk om et fremmedhat i Norge, og det er også riktig å tvinge etniske nordmenn til å forholde seg til dette. Hatet er nok et større reelt problem enn disse radikale islamistene, mener han.

Misnøye
Religionsforsker Kari Vogt sier det helt klart er en misnøye blant mange unge muslimer i Norge, for måten de tas imot på av det norske samfunnet. Vogt understreker at det ikke er snakk om så ekstreme meninger som de fra Mohammad, men at mange unge føler seg oversett og dårlig behandlet, der de og islam blir kritisert uberettiget.

- Det kan diskuteres hvorvidt det er dekning for denne misnøyen, men det er en stemning som lett kan bre seg. Slike frustrasjoner er vanlig hos alle som vokser opp, men hos unge muslimer er det naturlig at frustrasjonen forsterker følelsen av å skvises ut, sier Vogt.

Islameksperten mener diskusjonen må ned på bakken.

- Fra tid til annen får vi en dårlig interaksjon mellom muslimer og ikke-muslimer, og vi må avdramatisere det hele. Det er nemlig mye som fungerer og er bra. Ekstreme utsagn med trusler om vold er imidlertid ikke akseptable og må imøtegås på andre måter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.