- Forkastelig og frekt av Simonnes

Helge Simonnes cashet nylig ut 11 millioner kroner på salg av aksjer til Mentor Medier. Pengene kommer på toppen av etterlønnsavtalen på 7 millioner kroner som han fikk da han trakk seg som sjefredaktør i Vårt Land forrige uke.

Helge Simonnes cashet nylig ut 11 millioner kroner på salg av aksjer til Mentor Medier. Pengene kommer på toppen av etterlønnsavtalen på 7 millioner kroner som han fikk da han trakk seg som sjefredaktør i Vårt Land forrige uke. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Frp og Ap reagerer kraftig på avsløringene av den tidligere Vårt Land-redaktørens millionavtaler.

16.11.15 15:22

Ifølge den siste kvartalsrapporten til Mentor Medier, som eier Vårt Land, har tidligere sjefredaktør og administrerende direktør Helge Simonnes benyttet seg av muligheten til å selge tilbake 250.000 aksjer til en verdi av nesten 11 millioner kroner til selskapet.

Millionsalget kommer på toppen av de sju millioner kronene Simonnes har fått i en sterkt kritisert etterlønnsavtale. Dermed har 59-åringen tatt med seg til sammen 18 millioner kroner på veien ut fra Norges største pressestøtte-konsern.

Les også: Ap ønsker endringer i pressestøtten

- Pressestøtten skal ikke gå til redaktører
Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen rister på hodet over Simonnes’ gullkantede avtaler.

- Jeg synes det er forkastelig, nesten freidig og frekt. Regjeringen ønsker at pressestøtteordningen skal resultere i godt journalistisk arbeid, den skal ikke brukes til å subsidiere mediehus eller gi gullkantene sluttavtaler til allerede godt betalte redaktører, sier Thomsen til Nettavisen.

I dagens utgave av Finansavisen tar redaktør Trygve Hegnar til orde for at kulturminister Thorild Widvey bør kreve at Vårt Land, som er det mediehuset som får mest i pressestøtte, betaler tilbake de sju millionene til staten.

- Jeg støtter langt på vei Trygve Hegnars leder, men jeg tviler på om det lar seg gjennomføre praktisk, sier Thomsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp) er rystet over Helge Simonnes' lukrative avtaler med Vårt Land. Foto: Knut Falch (NTB scanpix)


- Pressestøtte-medier med ekstra ansvar
Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Arild Grande er også svært kritisk til Simonnes’ lukrative avtaler.

- Avtalene ligger langt over fornuftig nivåer, og jeg håper at de representerer en forgangen tid i Medie-Norge. Det svekker vanlige folks tillit til mediene når man ser lederlønninger som er langt over det statsministeren tjener, sier Grande til Nettavisen.

Grande mener at alle medieledere bør gå i seg selv og se på lønningene blant toppene i bransjen.

- Men medieledere som opererer i et landskap med betydelig offentlig støtte, enten direkte gjennom produksjonsstøtte eller indirekte gjennom momsfritak, har et ekstra ansvar når det gjelder å forvalte offentlige verdier på en fornuftig måte, sier han.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.

Må betale inntektsskatt?
Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Simonnes fredag forrige uke og i dag. I ettermiddag sendte eksredaktøren en sms der han henviser til Mentor Mediers styreformann Håkon Jahr for kommentarer til betingelsene.

Jahr har ikke svart på Nettavisens henvendelser i dag.

Tidligere har det kommet frem at avtalen om å selge aksjer for 11 millioner kroner har sammenheng med at Simonnes frasa seg en lukrativ pensjonsavtale, der en ytelsesbasert ordning ble gjort om til innskuddspensjon.

Ved aksjesalg skal man normalt betale 27 prosent skatt på kapitalinntekter (gevinst og utbytte), men ifølge professor i skatterett Fredrik Zimmer er det ikke utenkelig at Simonnes må betale inntektsskatt på sitt aksjesalg.

- Det sentrale spørsmålet er trolig om han hadde en økonomisk fordel da han fikk aksjene, og om aksjene har en tilknytning til arbeidsforholdet. Da kan det bli aktuelt å ilegge toppskatt og trygdeavgift, sier Frederik Zimmer til Nettavisen.

- Hvis man får aksjer til underpris, kan underprisen regnes som lønn når du får dem. Men verdiendringer etter dette skal skattes på ordinær måte med 27 prosent, fortsetter skatteprofessoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.