*Nettavisen* Økonomi.

- Giske undergraver uavhengighet

Styreledere til frontalangrep på kulturministeren. Men Giske nekter.

08.06.07 15:07

- Vi er forbauset over at kulturminister Trond Giske løpende kommenterer og tar stilling til en sak som ennå ikke er ferdig behandlet hos et uavhengig tilsynsorgan, som Medietilsynet, sier Jan Einar Greve og Ådne Kverneland, styreledere i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad i en pressemelding.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Medietilsynet kom onsdag med et varsel om inngrep mot Media Norge, men ikke med et endelig vedtak.

Avskrevet klagemulighet
- Vi skal nå i forhandlinger om en løsning. Likevel har statsråden siden varselet ble kjent uttalt sin glede over varselet om forbud. Han har tiltrådt den lovforståelsen som tilsynet legger til grunn for varselet, og han har erklært at Medietilsynet er på trygg grunn når det gjelder forbud, sier styrelederne.

De viser videre til at Giske har avskrevet at klagemulighet eller en rettssak kan føre til noen annen konklusjon.

Les også: Tilsynet får skryt av Giske

De to styrelederne mener at Giske legger føringer på Medietilsynet med sine utspill.

- Medietilsynet skal fungere uavhengig av regjeringen. Gjennom disse og lignende kommentarer legger kulturministeren så sterke føringer på Medietilsynet at man kan spørre seg om tilsynet greier å opptre uavhengig i behandlingen av denne saken. Giske kan ved dette også påvirke Klagenemda for eierskap i medier, som han selv oppnevner medlemmer til, og som vil behandle en eventuell klage fra vår side. Dette er alvorlig, sier Greve og Kverneland.

Les også: Griper inn mot Media Norge

Neppe upåvirket
Kverneland og Greve mener at det er vanskelig å tro at Medietilsynet vil være upåvirket av Giskes utspill.

- Vi minner om at Giske før Medietilsynet begynte behandlingen av saken, kom med lignende uttalelser. Signalenes virkning blir ikke mindre ved at Giske formelt viser til at saken ikke tilhører hans bord. Realiteten er at de politiske signalene er og har vært meget kraftige, og det er vanskelig å tro at Medietilsynet er upåvirket.

Giske benekter
I ettermiddag har kulturminister Trond Giske sendt ut en pressemelding hvor han går i rette med påstandene.

– Disse påstandene har ikke rot i virkeligheten. Jeg har verken uttrykt glede eller skuffelse over Medietilsynets avgjørelse, men har tatt den til etterretning og uttrykt at det virker som om Medietilsynet har gjort en grundig jobb, sier Giske i pressemeldingen.

– Jeg har også presisert at prosessen ennå ikke er avsluttet, og at Schibsted har anledning til å gå i dialog med Medietilsynet for å finne løsninger. Derfor råder jeg Greve og Kverneland til å konsentrere seg om dette arbeidet, avslutter Giske.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.