NA24.no

- Gjemte seg bak sin gråtende kone

(Faksimile av aviser)
Sist oppdatert:
Her blir avisene rundlurt.

USAs president Barack Obama kunngjorde søndag at amerikanske spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden. Bin Laden anses for å være mesterhjernen bak terrorangrepene mot New York og Washington D.C. 11. september 2001. Terrorangrepene krevde rundt 3000 menneskeliv.

- Jeg vil nå røpe overfor det amerikanske folk, og for hele verden, at vi har drept massemorderen bin Laden. Denne terroristen er ansvarlig for at tusenvis av uskyldige mennesker har mistet livet verden over, sa Obama.

Presidenten opplyste at han allerede i august 2010 fikk tips av amerikansk etterretning at de hadde et mulig spor på hvor bin Laden gjemte seg.

- Siden jeg fikk dette tipset har vi jobbet intensivt og med stor kraft for å få bekreftet at sporet var riktig. I forrige uke var vi så sikre på at vår etterretning var riktig at vi bestemte oss for å gå til aksjon. Tidlig søndag ga jeg klarsignal til aksjonen. En liten gruppe amerikanske soldater gikk til aksjon mot en villa i Abbottabad, nord for Islamabad. Etter en kort og hektisk skuddveksling ble bin Laden skutt og drept. Liket er i vår besittelse. Ingen amerikanske soldater ble skadet i angrepet og styrkene gjorde alt de kunne for å unngå sivile tap, sa Obama.

Les mer: - Vi har drept bin Laden

Fulgt opp av pressekonferanse
Amerikanske myndigheter kommenterte så selve aksjonen mot Osama bin Laden under en pressekonferanse i Det hvite hus mandag kveld.

Her sa Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver John Brennan at bin Laden skal ha brukt en kvinne som menneskeskjold.

- Det var familie i boligen, og det var en kvinne som var i skuddlinjen som visstnok skal ha blitt brukt som et skjold av bin Laden for å beskytte seg mot skuddene, var beskjeden.

Les mer: - Han brukte en kvinne som et skjold

Ryddet fronten
Dette har fått flere engelske aviser til å tenne, noe som har medført følgende oppslag tirsdag:

* Daily Express langer ut med å skrive at Osama var feig til det siste, og at hjernen bak angrepet 11. september brukte konen sin som et menneskelig skjold.
* Daily Mirror flesker til med at bin Laden gjemte seg bak sin gråtende kone.
* The Sun skriver også at bin Ladens kone ble benyttet som menneskelig skjold.
* The Daily Telegraph har valgt samme vinkel som Daily Express, med at Osama døde mens hans i feighet gjemte seg bak sin kone.

- Ikke skjold
Nå viser det seg imidlertid at informasjonen er feil.

En annen tjenestemann har kommet med en korreksjon på Brennans utspill. Her slår han fast at kvinnen verken var Osamas kone eller at hun ble benyttet som et menneskelig skjold, ifølge amerikanske medier.

Kvinnen skal imidlertid ha blitt truffet av kryssilden, da bin Laden ble skutt og drept i byen Abbottabad, som ligger 100 kilometer nordøst for den pakistanske hovedstaden Islamabad.

I tillegg blir det rapportert at Osama heller ikke skal ha grepet til våpen før han ble drept, slik det tidligere har blitt rapportert.

Herjer på nett
Den nye informasjonen vekker reaksjoner på nettet.

Dette kombinert med spørsmål om hvorfor USA begravde Osama til havs så kort tid etter aksjonen, samt at pakistanske medier raskt var ute med å frigjøre det som angivelig var bilder av liket til Al-Qaida-lederen. Men som i ettertid har vist seg å skulle være forfalskninger.

Blant annet stiller flere seg nå spørsmålet om Osama egentlig ble bedt om å overgi seg før de amerikanske spesialstyrkene avfyrte de dødelige skuddene.

I tiden som kommer vil det helt sikkert bli lekket mer informasjon om selve aksjonen. Dersom denne informasjonen også viser seg å være feilaktig kan det føre til at en stadig støre andel av opinionen begynner å sette spørsmålstegn ved operasjonen i sin helhet.

Kan svekke Obama
Noe som kan føre til én boomerangeffekt for president Obama.

Så langt mener flere eksperter at Obama styrket sin posisjon betraktelig som følge av likvideringen.

Men fortsetter myndighetene imidlertid å komme med feilaktig informasjon i månedene som kommer kan dette i verste fall være med på å undergrave Obamas posisjon før valget i 2012.

- Stort problem
- Det har vært falske bilder av liket og det har vært rykter om at liket er senket i sjøen. Det er et stort problem fordi det skaper forvirring, usikkerhet og konspirasjonsteorier. Jo fortere man eliminerer disse påstandene og frigjør bilder, jo viktigere er det, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Les mer: - Idiotisk hvis de har dumpet liket i sjøen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere