NA24.no

- Google er menneskets hjerne

Foto: Andrè Clark Utvik
Sist oppdatert:
«Apples hjerne» hyller søketjenesten.

FOLKETEATERET, OSLO (NA24): - Hvis moderne mennesker lurer på noe i dag retter man spørsmålet til Google, og finner svar, sier Apple-gründer Steve Wozniak.

Han sier at søketjenesten er blitt menneskets kollektive hjerne, selv om nettet er uten vilje og motivasjon, har den alle svarene et eller annet sted.

Slår deg i sjakk
Wozniak besøker Oslo i forbindelse med hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) konferanse om «Fremtidens arbeidsliv» i Norge.

- En datamaskin vil aldri være intelligent selv om den kan vinne over deg i sjakk, sier Apple-gründeren, og legger til at den er totalt uten vilje og intelligens.

Han sier at den totale mengden med informasjon som ligger på nettet har like mange treff som det er nevroner i hjernen. Nevroner, eller nerveceller er en anatomisk-histologisk betegnelse på celler i nervesystemet.

«The Woz»
«The Woz» eller «The brain of Apple», som den 59 år gamle datalegenden kalles, bygde Apple sammen med Steve Jobs.

De tok sine ideer fra garasjebedrift til å bli en av verdens største produsenter av datamaskiner, MP3-spillere og programvare. Han er i dag en av USAs mest etterspurte foredragsholdere.

«Working Life of Tomorrow - changes, challenges and opportunities» er tittelen på hans foredrag.

- Jeg vokste opp i Silicon Valley og alle mine venner ville lage teknologi som skulle revolusjonere verden, sier han uten blygsel.

Hovedmålet var å lage «input» hvor man fikk et større «output» i den andre enden.

- Livet til menneskeheten er endret med dagens datamaskiner, sier han.

Forlot i 1985
Wozniak og Jobs startet Apple i 1976. Etter at Wozniak forlot selskapet i 1985, har han jobbet med undervisning, forskjellige teknologiprosjekter og veldedighet.

- Mitt første møte med Internett var på tidlig 90-tallet hvor jeg viste min kone hvordan man kunne kjøpe en spesiell type kaffe fra Hawaii, sier han, men han ble advart av sin kone om at han kunne bli lurt med å bruke sitt kredittkort ved kaffehandelen.

Han mener inntoget av bredbånd i «alle» hjem har satt fart på utviklingen med utbredelsen av Internett med alle mulig tjenester.

Ser i glasskulen
«The Woz» mener alt av TV vil være på nettet i fremtiden, og mener abonnementer på tjenester vil være en inntjeningsmodell som ikke kan unngås.

- Vi vil få vår egen id som kan brukes på alle maskiner. Hvis du går til naboen kan du hente ned dine TV-kanaler hos han, sier han.

- Følger du noen norske teknologiselskaper?

- Nei, jeg kjenner ingen norske selskaper, sier han til NA24.

Han sier han i starten av nettæraen printet ut uhorvelige mengder med papir.

- I dag leser jeg alt av nyheter på Internett, sier mannen som har sluttet med papir.

Prøvde å selge ideen
«The brain of Apple» er utdannet elektroingeniør som sin far, og har jobbet med å forbedre løsninger hele sitt liv.

Han jobbet i Hewlett Packard i sine tidlige gründerdager med Apple, og slet hardt med å finne noen som ville finansiere deres ideer.

- Steve og jeg hadde ingen penger, ingen rik familie, ingen verdier vi kunne selge og ingen forretningssans i det hele tatt, sier han, men han medgir at en «engel» som jobbet med markedsføring for guttene ville putte sine penger i konseptet.

- Dette skjedde etter at jeg hadde prøvd å selge konseptet fem ganger til Hewlett Packard uten å lykkes, sier han.

Tro på deg selv
Apple-mannen blir spurt om hva som skal til for å bli en gründer og hva som definerer en gründer.

- I Silicon Valley går unge gründere til venturekapitalister med en gang for å selge sine ideer, men jeg anbefaler å gjøre det selv. Det er bedre å sitte sulten i garasjen, og du vil tjene mer om du venter. Du beviser også at du virkelig har troen på det du har som produkt også, sier han.

- Det er heller ingenting som sier at det du jobber med er den siste gode ideen i ditt liv. Fungerer det ikke der du er nå, kom deg videre i livet med neste prosjekt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere