*Nettavisen* Økonomi.

- Hadde vært bedre med funksjonshemmede på et sirkus

Foto: TV 2 / NTB Scanpix (Mastiff/TV 2)

Slakter TV 2-ekspedisjon.

18.10.13 08:12

Langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset leverer skuffende seertall. Onsdag kveld hadde «Ingen grenser» 292.000 seere på TV 2.

- Dette er sirkus og tivoli. De kan like gjerne kjøre en person i rullestol utenfor timeteren i Frognerbadet, sier Trond Blindheim til Nettavisen.

Blindheim er sosiolog med bakgrunn fra både akademia, reklame- og mediebransjen. Han liker ikke formen programmet har fått på TV 2.

Virker veldig iscenesatt

- Folk med sterke handikap skal utføre halsbrekkende ting for å komme opp på en fjelltopp knapt nok funksjonsfriske mennesker hadde orket. Det virker veldig iscenesatt med innstuderte kameravinkler og langsom kino, sier han.

Sosiologen mener det hadde vært bedre å vise fram folk med funksjonsnedsetning på et sirkus.

- Slik de gjorde i gamle dager, sier Blindheim.

Hadde fortjent flere seere

På premieren hadde «Ingen grenser» 344.000 seere. Etter premieren innrømmet TV 2 at programmet «hadde fortjent enda flere seere».

- Det er frenetisk og heseblesende alt sammen. «Ingen grenser» gir meg en ekkel følelse, sier han.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisen!

Det var NRK som sendte de to første sesongene av programmet. Med ekspedisjonsleder Lars Monsen hadde kanalen seertall på over én million.

- Monsen har en helt annen kvalitet. Han er troverdig, vi har lest bøker av ham og sett ham overleve i skogen, sier Blindheim.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (TV 2)

Hva synes du om programmet? Si din mening i kommentarfeltet under!

Målet for årets ekspedisjon er toppen av Norges tredje største isbre, Folgefonna. Hjelmeset har med seg elleve deltakere med ulike funksjonsnedsettelser.

- TV 2 hadde hatt større suksess med å vise en fotballkamp hvor alle spillerne har én fot hver og hvor dommeren har ingen armer. Hva blir det neste de skal lage TV av? Kanskje en fotballkamp hvor spillerne har svømmeføtter? spør han.

Én av TV 2 beste program

Bjarne Laastad er assisterende kommunikasjonssjef i TV 2. Laastad kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til Blindheim. Han forteller om et program som får overveldende respons i sosiale medier.

- «Ingen Grenser» er verken sirkus eller tivoli, men viser på beste måte hvordan det er mulig å nå tilsynelatende umulige mål - gjennom å utfordre egne grenser, jobbe sammen og å sørge for godt kameratskap. I motsetning til Blindheim, er alle andre mektig imponert og rørt over den imponerende innsatsen og mestringsgleden deltakerne viser. Deltakerne innbyr til respekt, sier Laastad til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjarne Laastad, Pressetalsmann i TV2. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Kommunikasjonssjefen mener Blindheim er nokså alene om sine meninger, og at han har åpenbart ikke sett det alle andre har sett.

- Både VG og Dagbladet har gitt TV 2s versjon av «Ingen Grenser» terningkast seks. Ikke noe annet TV-program noen gang har fått like gode anmeldelser. Dette skyldtes i stor grad de imponerende deltakerne, men også Hjelmeset fikk mye skryt, og det ble gjort et poeng av at man ikke savnet Monsen. Et kjapt søk på #IngenGrenser i sosiale medier gir oppsiktsvekkende mange og positive reaksjoner rundt Ingen grenser - om deltakerne og om Odd-Bjørn Hjelmeset. Ikke en eneste kommentar er negativ – og det er ganske unikt, sier han og fortsetter:

- Vi mener «Ingen Grenser» definitivt er et av de beste programmene vi har på TV 2 i høst, og mener sånn sett at programmet hadde fortjent enda flere seere. I går gikk seertallene opp, og vi har tro på at de vil fortsette å gjøre det i ukene som kommer, fortsetter Laastad i TV 2.

Laastad lurer også på om kanskje Blindheim mener at man ikke bør arrangere Paralymics.

- Fordi deltakerne ikke har de samme forutsetningene som deltakerne i OL Eller at Disimillis ikke har noe på en scene å gjøre fordi de er annerledes? Vi forsøker gjennom våre fantastiske deltakere at det er utrolig mye som kan være mulig å få til – selv med andre forutsetninger, sier kommunikasjonssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.