NA24.no

- Han lager eggedosis av uttalelsene mine

Foto: Falch, Knut (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Øystein Stray Spetalen mener Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås bevisst misforstår og mistolker ham.

Søndag hadde Knut Olav Åmås en kritisk kommentar på trykk i Aftenposten.

Tema: Millardærene Olav Thon og Øystein Stray Spetalens syn på utdanning.

Aftenpostens kultur- og debattredaktør kvesset pennen og gikk til skriftlig strid på det han mente var to ulike angrep på verdien av å ta høyere utdanning i to intervjuer med henholdsvis VG og Finansavisen. Det igjen trigget både Thon og Stray Spetalen til å skrive tilbake for å få frem at de begge følte seg misforstått og mistolket.

- Han blander en hel haug med enkeltuttalelser og ender opp med en skikkelig eggedosis. Kommentaren består av delsetninger tatt fra ulike intervjuer vi har gjort. På denne måten får han oss til å fremstå som to tullebukker som fraråder folk fra å ta høyere utdanning. Det er så feil som det kan få blitt, sier Stray Spetalen til Nettavisen.

Dragefangere

Stray Spetalen hevder han aldri har frarådet noen fra å sikte seg inn på høyere utdanning. Det han derimot klart mener er at det utdannes for mange «dragefangere».

- Hva er egentlig en dragefanger?

- En dragefanger kan ikke brukes til noe annet enn å utdanne nye dragefangere. Jeg mener at vi har utdannet for mange sosionomer og sosiologer. Hvilke inntekter tilfører de Norge? spør Stray Spetalen.

Tallenes tale er enkel ifølge den profilerte investoren. I Norge utdannes det årlig cirka 1000 innenfor kompetansområdene sosiologi, sosialantropologi og interkulturell forståelse.

«Årlig utdannes det cirka 200 innenfor det som er definert av mange som den svært klimaødeleggende og kapitalistisk disiplinen petroleumsteknologi. Kunnskapen disse 200 ingeniørene tilegner seg vil i deres yrkesaktive liv være et viktig bidrag for å opprettholde den norske velferdsmodellen», skriver Stray Spetalen i sitt motsvar til Åmås.

- Jeg mener at det må brukes mer penger på utdannelse og legge til rette for at flere kan få råd til å gå på de beste skolene. De beste skolene er dyre å gå på. Og det koster å leve og bo, sier Stray Spetalen.

- Rundt 80 prosent av Norges nasjonalformue er humankapital. Under fire prosent er plassert i Oljefondet. Hva med å ta litt av det vi har stående på bok og overføre til utdannelse? Konklusjonen min er at en økt satsing på utdannelse med stor sannsynlighet vil skape større avkastning for Norge enn enda mer spekulasjon på børsene, sier investoren til Nettavisen.

Torsdag 6. juni var Stray Spetalen invitert som foredragsholder på Stortinget av Fremskrittspartiets finansfraksjon. Under det åpne møtet holdt han et foredrag om Oljefondet og handlingsregelen.

- Alle som var tilstede kunne høre mitt budskap om utdannelse, sier Stray Spetalen.

Under beltestedet

Det super-investoren fra Sandefjord reagerer sterkest på er karakteristikken han tildeles av Åmås i en kommentar som ble postet av redaktøren i avisens nettkommentarfelt.

Åmås, som svarte på et innlegg fra en indignert leser, skrev følgende kommentar knyttet til sin egen kommentar:

"Ditt saklighetsnivå er enda lavere enn Spetalens - og ikke trodde jeg det var mulig".

- Hvorfor sier du dette?

- Dette sier jeg fordi Stray Spetalen har et snevert og innskrenket syn på hva som er «produktivt arbeid» og hva som er «verdiskaping» i samfunnet. Han er respektløs overfor unge menneskers alvorlige valg. Det viktige spørsmålet er hvordan vi rekrutterer flere til utdanninger og bransjer som trenger det, sier Knut Olav Åmås.

- Det er ikke et generelt norsk samfunnsproblem at mange tar utdanninger som er «tull og tøys».

Åmås forteller videre at søndagskommentaren han skrev er basert på ett sammenhengende sitat fra Finansavisen, som omhandler at deler av norsk ungdom ifølge super-investoren utdanner seg til «tull og tøys».

«Norge har utdannet for mange akademikere vi ikke har bruk for», hevder han i Finansavisen, og kaller dem «dragefangere» fordi de ikke gjør «produktivt arbeid»: «Vi har utdannet for mange sosionomer og sosiologer. Det er bare tull og tøys. Folk blir lurt til å ta utdanninger som ikke etterspørres i arbeidsmarkedet. (...) Det Norge trenger er flere ingeniører, leger, fagarbeidere innen industri og helse – folk som gjør noe verdiskapende».

Dette er ett eksempel fra Stray Spetalen-intervjuet i Finansavisen som Åmås bruker i sin kommentar.

Ingen eggedosis

- Jeg har ikke laget noen eggedosis. I motsetning til ham får jeg ting til å henge sammen, sier Åmås.

Stray Spetalen bekrefter overfor Nettavisen at han ikke er feilsitert i Finansavisen. Han føler likevel at Åmås misforstår og mistolker det han har sagt, og bruker det på en måte som sender feil signaler ut til leserne.

Olav Thon skjønner heller ikke hvorfor Åmås kritiserer ham.

- Jeg vil på ingen måte fraråde folk utdanning. Mitt poeng er at man ikke nødvendigvis ender opp som mislykket uten utdanning, sier Thon til Nettavisen.

Åmås skrev følgende om hallingdølen:

«Den ene er Olav Thon. Du trenger ikke utdanning for å lykkes, forteller han i VG, og peker på John Fredriksen, Kjell Inge Røkke, Odd Reitan, Petter Stordalen, Stein Erik Hagen – og selvsagt seg selv. Deretter ber han norsk ungdom «droppe utdanningen». Som han så konsist sier det: «Ingen av oss har lang utdanning. Kan vi, så kan også dagens norske ungdom.»

Thon tar til motmæle

Bare noen få timer etter kom Thon på banen med et motsvar som bærer tittelen «Jeg forstår ikke hva galt det er i min uttalelse» .

Ifølge landets rikeste mann, som har bygd opp sin milliardformue på egenhånd, blir folk uten utdannelse i dag omtalt som tapere. Det mener han er helt feil.

«Det er så mye fokus på på utdanning. Det er bra, men det er mange det ikke passer for. Til dem vil jeg si, du trenger ikke utdanning for å lykkes. I kampen mot arbeidsløshet blir disse unge i den offentlige omtale direkte mobbet og utpekt som fremtidens tapere», skriver Thon i sitt innlegg.

Thon er på heller ingen måte i mot at folk spesialiserer seg innen en spesiell utdanningsretning.

Han håper at uttalelsene hans gir økt selvtillit til de unge som trenger det mest.

Klar melding

Stray Spetalen sender en klar melding tilbake til Åmås i kommentaren «Vås om utdanning».

«Knut Olav Åmås. Neste gang du ønsker å gjengi mine ideer, råd eller utsagn håper jeg at du enten kommer og hører på foredraget mitt, sender en e-post med spørsmål eller tar en telefon for å se om dine antagelser om mine meninger er korrekte».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere