*Nettavisen* Økonomi.

- Hele Finnmark må vel brenne for å komme på TV sørpå

BEGIVENHET: Kong Harald og statsminister Erna Solberg var blant gjestene under frigjøringsjubileet. Kongen talte om hva befolkningen gjennomgikk og takknemligheten ovenfor sovjeterne. Det utelot NRK fra sin oppsummering av kongefamiliens år. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Finnmarksordfører raser mot NRK.

26.12.14 21:58

(Finnmarken.no): «Året med kongefamilien» inneholdt klipp fra en strandryddedag og kongeparets reise til Påskeøya. 70-årsmarkeringen av frigjøringen fant ikke NRK plass til.

- Jeg er skuffet over NRK sentralt, som ikke synes begivenheten er viktig nok til å vise, sier Sør-Varangers ordfører Cecilie Hansen (Sp) til Finnmarken.

Hun er lite imponert av NRKs prioriteringer til programmet «Året med kongefamilien», som ble vist på NRK1 første juledag.

- Vanskelig å få oppslag om Finnmark

Programleder og prosjektleder Nadia Hasnaoui intervjuet kongeparet og kommenterte klipp fra kongefamiliens aktiviteter gjennom året.

Klippene viste blant annet den offisielle åpningen av grunnlovsjubileet, kongeparets private reise til Påskeøya og Dronningens møte med minoritetskvinner. Prinsesse Astrid avduket en statue som forestiller Joachim Rønneberg; veteranen som ledet tungtvann-aksjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HADDE IKKE PLASS: Nadia Hasnaoui intervjuet kongeparet, og var prosjektleder for sendingen. Hun sier NRK ville ha med frigjøringsjubileet, men måtte prioritere andre ting Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

Krigshandlingene Finnmark ble minnet under en seremoni hvor Kongen, statsministeren, utenriksministeren og Russlands utenriksminister deltok.

- Hvis kongefamilien selv fikk bestemme, ville markeringen vært med. Hans Majestet var meget rørt over arrangementet, sier ordføreren til Finnmarken.

Hun synes krigen lengre sør i landet generelt er mye mer dekket i riksmedia.

- Å få oppslag om ting i nord er veldig vanskelig. Hele Finnmark må vel brenne for å komme på TV sørpå, mener Hansen.

Jordnære

Olaug Bye Gamnes var ni og et halvt år gammel da hun så russerne frigjøre hennes hjemsted Lanabukt nær riksgrensa 21. oktober 1944.

- Dette er en historie man bør huske, men som er «dempet ned». Jubileet er nevnt alt for lite i riksmedia, sier 79-åringen.

Hun likte likevel kongefamiliens årskavalkade, og synes kongeparet svarte godt for seg.

- De er veldig jordnære. Sonja virker veldig sporty. De bryr seg om oss langt nord, og jeg er glad de var her oppe, sier Gamnes.

Hun har samlet tidsvitners beretning om livet langs grensa i en bok, som ble overrakt kongen og statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

LITE KJENNSKAP: Folk vet for lite om hva som skjedde i Finnmark under krigen. Det mener lokalhistorie-entusiast Olaug Bye Gamnes (79). Hun har samlet tidsvitners beretning i en bok. Foto: Stian Hansen/Finnmarken

Ikke plass til alt

NRK prøvde ifølge Nadia Hasnaoui å vise mangfoldet og variasjonen i kongefamiliens aktiviteter gjennom året.

- Kongefamilien er med på utrolig mye i løpet av et år, og vi må dessverre prioritere hardt hva vi tar med og ikke. Og det er også slik at vi ikke får plass til alt vi ønsker å ta med, for eksempel frigjøringsjubileet i Kirkenes, sier programlederen og prosjektlederen.

Frigjøringsjubileet var toppsak i Dagsrevyen 25. oktober. Sør-Varangers ordfører er glad NRK i det siste har vist flere dokumentarer om Finnmark.

Æret lokalbefolkningen

Sovjetiske soldaters innsats, befolkningens lidelser og den over 1000 år gamle freden mellom nabolandene var tema i Kong Haralds tale under jubileet.

- Vi ærer minnet om dem som den gang satte sine liv på spill - sovjetiske soldater, norske soldater, partisaner og motstandsfolk. Og vi ærer minnet om alle dem som trådte frem fra gruver og skjulesteder - lokalbefolkningen som hadde holdt ut, og nå kunne ta fatt på gjenreisningen - på å skape et nytt og bedre Norge. Det er en stor glede at flere av dere er med oss i dag, sa kongen da han holdt tale på torget i Kirkenes.

Slottet henviser til NRK for kommentar, og sier hoffet ikke har noe å gjøre med innholdet i NRKs programmer.

Les flere saker i Finnmarken her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.