NA24.no

- Her ligger det en felle

Sist oppdatert:
Til frontalangrep mot bevisførsel i Brynhildsen-saken.

OSLO TINGRETT (NA24): - Det er ikke slik at mange og svake bevis blir et overbevisende bevis i sum.

NA24 - din næringslivsavis

Det sa advokat Berit Reiss-Andersen under sin prosedyre i Oslo tingrett torsdag i siste dag av hovedforhandlingen i den såkalte «Brynhildsen-saken». Økokrim har lagt ned påstand om to år og åtte måneders fengsel for hennes klient, Eirik Stokmo.

- En felle
Økokrim har forsøkt å overbevise retten om at kommunikasjonsmønsteret mellom de tiltalte førte til en rekke heldige aksjekjøp i selskapene Via Travel Group, Findexa og Ignis.

- Vi står overfor en helt ekstraordinær svak bevissituasjon. Jeg kan ikke se at påtalemyndigheten tidligere har tatt ut tiltale hvor man hevder at handlemønster er tilstrekkelig bevis, og sa videre:

- Påtalemyndigheten hevder at summen av denne indisierekken skal kunne føre til en overbevisning, sa Reiss-Andersen.

- Her ligger det en felle, mener advokaten.

- Det er ikke slik at mange og svake bevis blir et overbevisende bevis i sum, sa hun.

En snik-kumulering
Aktor Hedvig Moe har lagt ned påstand om to år og åtte måneders fengsel for Rune Brynhildsen, Dag Eriksen og Eirik Stokmo. Dette ligger to år og to måneder over den hittil strengeste innsidedommen i Norge, som kom i den såkalte Sense-saken, en sak som gikk helt til topps i rettssystemet.

Da saken kom opp i tingretten var aktors påstand 120 dagers fengsel, men Høyesterett økte straffen til seks måneder.

- I allmennprevensjon ligger det at straffeutmålingen er ment å ha en avskrekkende effekt, sa aktor Hedvig Moe i sin prosedyre over straffeutmålingen.

Da viste hun nettopp til Sense-dommen, hvor en tidligere finansdirektør i Reitan-gruppen ble dømt til seks måneders fengsel.

Advokat Henning Borge, som er medforsvarer for Eirik Stokmo, gjentok de andre forsvarernes kritikk mot straffepåstanden i denne saken om at aktoratets straffepåstand er en skivebom og over alle proporsjoner.

- Aktor har innført en snik-kumulering i denne saken. Det er ikke slik at man bare kan hive på fem ganger strengere straff. Spørsmålet om allmennprevensjon er jo tatt med i Sense-saken, sa Borge i retten.

- Skriver i sausen
Økokrim mener også at fire av de fem på tiltalebenken har så god kjennskap til aksjemarkedet at det bør telle i skjerpende retning i straffeutmålingen. Det avledet følgende utsagn fra forsvarer Henning Borge:

- Hvis disse gutta er så profesjonelle som det aktoratet hevder, så ringer de vel ikke hverandre fire –fem ganger før og etter at de handler aksjer. De proffe gutta sitter på Theatercafeen og skriver Hydro eller Via i sausen, sa han.

Torsdag var hovedforhandlingen i saken over på dag 31. Rettens dommer Finn Eilertsen har tidligere antydet at dom i saken kan ventes over sommerferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere