*Nettavisen* Økonomi.

- Historisk boksommer

Elendig sommervær har gitt en historisk god boksommer.

10.08.07 13:28

Juli i år har overgått alle julimåneder siden 2002 i forhold til salg av skjønnlitterære bøker.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I løpet av det siste året leste 90 prosent av oss en bok.

Dobling
I løpet av juli kan det tenkes at det økte til to bøker. For ifølge tall fra Bokhandlerforeningen økte innkjøpene til bokhandlerne sitt innkjøp av skjønnlitteratur med 55 prosent sammenlignet med juli 2006.

Mest øker norsk skjønnlitteratur for voksne som er opp 109 prosent.

- Juli har vært historisk høyt i forhold til de tallene vi har. Så bokhandelen er veldig godt fornøyd. Og det som er spesielt artig er at det er norske skjønnlitteratur som øker, sier direktør i Bokhandlerforeningen, Randi Øgrey, til NA24 Propaganda.

Hos landets største bokhandler-kjede Norli har været spesielt økt handelen ved kjøpesenter-butikkene deres.

- Det er ingen tvil om at sommerværet i juli har vært lesevær. At kjøpesenter-butikkene har nytt spesielt godt av det er nok ingen tvil om, sier markedssjef i Norli, Svein Arild Jordanger, til NA24 Propaganda.

Jo Nesbø topper salgslistene til bokhandlerne og ifølge Aschehoug forlags hjemmesider er opplaget til Nesbøs Snømannen allerede oppe i 120.000 bøker . Videre på listen over skjønnlitteratur i uke 30 er Khaled Hosseini med Drageløperen, svenske Stieg Larssons Jenta som lekte med ilden som har et opplag på 50.000 bøker.

Sprer utgivelsene
Sommeren har også fått en og annen stor utgivelse som J.K Rowlings Harry Potter and the deathly hallows. Og Stieg Larssons siste bok Luftslottet som sprängdes.

At forlagene satser også om sommeren hjelper på salget.

- Det som er artig er at forlagene sprer gode utgivelser utover året. Vi ser det påvirker salget, sier Øgrey.

Hos Norli er det ikke en norsk forfatter, men engelsk som har vunnet sommerleserne.

- Jo Nesbø har jo solgt veldig bra i sommer, men det må nok være den engelske utgaven av Harry Potter som er vinneren, sier Jordanger.

Harry Potter and the Deathly Hallows hadde tidligere i sommer et opplag på 60.000.

Spennende høst
Høsten er tradisjonelt høysesong en for boklesing. Med en sommer med dobling av norsk skjønnlitteratur kan mye tyde på at det også blir en god høst.

- Jeg tror vi kan se frem til en spennende bokhøst, og jeg tror nok at det du ser at flere har kjøpt bøker i sommer kan forklares med gode titler og at det vært dårlig vær, sier Øgrey.

- Høsten gleder vi oss til for det kommer veldig mye bra da. Mange av de store kommer til å selge veldig godt, sier Jordanger og viser til blant andre Anne B. Ragde.

Totalt i juli 2007 har bokhandlerne kjøpt inn skjønnlitteratur for 14,3 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.