*Nettavisen* Økonomi.

- Hoksrud må ta ansvar selv

Foto: Montasje/Privat/Scanpix

- Han har større ansvar overfor familien enn TV 2s ledelse, mener redaktør i danske Ekstra Bladet, Geir Terje Ruud.

29.09.11 09:30

- Saken har ikke vakt voldsom stor oppsikt i Danmark, men det har vært en diskusjon om den blant våre lesere. Den dreier seg stort sett om folk er for eller mot sexkjøp. Jeg har ikke sett noen innlegg som kritiserer TV2s arbeidsmetoder. Og det er også en del lesere som undrer seg over at norsk lov kan gjelde utenfor Norges grenser, sier sjefredaktør i danske Ekstra Bladet, Geir Terje Ruud til Nettavisen.

Selv er han godt oppdatert på Hoksrud-saken, samt norsk politikk og media generelt. Ruud har over 20 års fartstid i VG før han i 2008 gikk til Ekstra Bladet.

«Fersket» på bordell
I beste sendetid sist uke, viste TV 2 sine skjulte kameraopptak fra helgeturen til Frps Bård Hoksrud.

I Riga ble han «fersket» på bordell, hvilket er forbudt etter norsk lov. I kjølvannet av saken, har den 38 år gamle politikeren sagt fra seg alle verv og har vedtatt boten på 25.000 kroner. Han fortsetter sitt virke på Stortinget. Men saken har ikke bare vakt oppsikt for sitt innhold, TV 2s arbeidsmetoder har også måtte tåle kritikk.

- Utroskap er ikke forbudt, kun umoralsk
Som debatten i Norge også har vært preget av, påpeker sjefredaktøren at saken har flere aspekter.

- Lovgivere skal naturligvis følge de lover som vedtas i Stortinget, og de må finne seg i at mediene følger med på deres handlinger. Jeg er sikker på at TV2 ikke ville avslørt en politiker som har et utenomekteskapelig forhold, hvis ikke det var en politiker som hadde bygget karrieren på å snakke om familieverdier og fordømme andres umoral. Utroskap er ikke forbudt, kun umoralsk. Det Hoksrud har vært med på er ikke forbudt der han ble avslørt, men det er forbudt for nordmenn. Som lovgiver har Hoksrud et stort ansvar for å opptre som et forbilde for oss andre. Der har han sviktet grovt, mener Ruud.

- Er ikke voldsomt forarget
Om arbeidsmetodene som ble benyttet for å avdekke Hoksruds lovbrudd, har han følgende å si:

- Ekstra Bladet bruker skjult kamera i en del sammenhenger, der det er nødvendig for å undersøke og avsløre kritiske forhold. Det brukes i større grad i Danmark enn i Norge. Personlig er jeg i tvil om denne saken er stor nok til at skjult kamera var nødvendig for å dokumentere historien, men jeg er ikke voldsomt forarget. Jeg er enig med dem som synes Hoksruds familie blir uskyldige ofre i dette. Men det er i større grad et ansvar Hoksrud selv bør ta, enn TV2s redaksjonelle ledelse, mener han, og legger til:

- Og så har Hoksrud sørget for at han ikke vil bli tatt alvorlig som politiker i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.