*Nettavisen* Økonomi.

- Horene selger noe de eier, det gjør ikke Bjarne Håkon Hanssen

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

08.04.13 17:49

Professor Frank Aarebrot er enig i kritikken av Bjarne Håkon Hanssen som lobbyist.

Den profilerte Buskerud-politikeren Bjørn Tore Ødegården (Ap) er nådeløs mot tidligere Ap-topp Bjarne Håkon Hanssen.

Ødegården mener det er helt galt å være lobbyist for et nytt sykehus i Drammen - siden han som helseminister for fire år siden bevilget en millionsum til dette.

- En av de største horene
- Ved å påta seg et slikt oppdrag for Drammen kommune, framstår Bjarne Håkon Hanssen som en av de største horene i kommunikasjonsbransjen, sa Ødegården til Drammens Tidende lørdag.

Ødegården har fått skarp kritikk for uttalelsen, men får nå støtte fra professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB):

- Jeg skjønner godt kritikken, jeg er heller ikke kritikkfri mot Hanssen – og det skyldes at han ikke selger sin egen utdannelse. Han selger sitt kontaktnett, og jeg stiller spørsmål ved om det er «hans eiendom» når han har fått det i kraft av å være tillitsvalgt, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han mener det er helt galt av Hanssen å jobbe som PR-rådgiver hos First House – selv 3,5 år etter at han ga seg som aktiv politiker.

- Galt av Bjarne Håkon Hanssen
- Ja, jeg mener det var galt av ham, han kunne gått tilbake til jobben som rådmann. Jeg synes ikke dette kontaktnettet skal kunne omsettes til privat profitt. Han selger videre tilliten han blitt vist som politiker, det mener jeg er feil, sier han.

Om sammenligningen med «horer», sier Aarebrot:

- Jeg ville ordlagt meg annerledes. Dessuten – en ærlig prostituert selger tross alt sin kropp. Så mens horene selger noe de eier, gjør ikke Bjarne Håkon Hanssen det, etter min mening.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Vines

- Flere kan komme til å melde overgang
Aarebrot mener Ødegården oppnår å få en fornyet diskusjon rundt PR-byråenes rekruttering og arbeidsmetoder.

- Det er jo ikke noe nytt i saken, som sådan, mener han.

Aarebrots kritikk retter seg mot alle politikere som melder overgang til PR-bransjen.

- Med et regjeringsskifte til høsten, kan vi komme til å se mer av det. Selv om de kunne vært svært ønsket som opposisjonspolitikere.

- Uproft og useriøst
Daglig leder i Siste skrik kommunikasjon, Elizabeth Hartmann, mener lokalpolitiker Bjørn Tore Ødegården opptrer lite profesjonelt.

- Jeg synes dette er veldig uproft. Ved å bruke denne type ord, stempler han seg selv som «usaklig», sier Hartmann til Nettavisen.

Hun mener han spenner bein på seg selv:

- Hvis man skiller mellom utsagnet og det faktiske innholdet, når han ikke fram – nettopp fordi han er så usaklig og useriøs i poenget sitt. Dermed ender dette med en diskusjon om hvorvidt dette er akseptabel ordbruk og om Bjørn Tore Ødegården har opptrådt useriøst, ikke om det er Bjarne Håkon Hanssen har opptrådt useriøst.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nå blir det en «ikke-sak»
Hartmann mener Ødegården lett kunne unngått å sette seg i en slik knipe:

- Han kunne trolig sluppet unna med å omtale Hanssen som «uproff og illojal» og fått fokus på sitt poeng. Nå blir det en «ikke-sak», eller i hvert fall ikke en sak slik Ødegården ønsker.

- Hvordan mener du Bjarne Håkon Hanssen burde forholdt seg til dette konkrete oppdraget?

- For meg er det umulig å si, jeg kjenner ikke detaljene i saken godt nok. Men den debatten har Ødegården sørget for at ikke kommer – og den kunne vært interessant, sier hun.

Henviser til sjefen
Nettavisen har vært i kontakt med Bjarne Håkon Hanssen, som har følgende kommentar til ordbruken til Ødegården:

- Jeg ønsker at min tilsvarsrett ivaretas av Per Høiby, som er administrerende direktør i First House, sier Hanssen til Nettavisen.

Høiby synes ikke noe om denne ordbruken:

- Dette er en useriøs og flåsete ordbruk, som sier mer om avsender enn mottaker. Jeg synes ikke dette hører hjemme i den offentlige debatten i det hele tatt, sier Høiby til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Buskerud Arbeiderparti

- Fortjener ikke mer oppmerksomhet
First House kommer ikke til å forfølge saken:

- Jeg synes ikke vedkommende fortjener noe mer oppmerksomhet enn han allerede har fått.

- Forventer du en beklagelse fra Ødegården?

- Det ville vært på sin plass med en beklagelse, men gitt utgangspunktet, tror jeg ikke vi kan forvente det, avslutter Høiby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.