*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg er ikke syk. Jeg er Supermann

Foto: (Scanpix)

Etter sexskandalene vil Berlusconi kneble det som kryper og går.

02.09.09 16:45

Det store samtaletemaet i Italia på forsommeren var kontroversielle nakenbilder tatt av Antonello Zappadu i Villa Certosa i Berlusconis residens på Sardinia. Bildene ble ulovlige å publisere i Italia, etter at Berlusconi fikk retten med på sensur. Det hørte imidlertid ikke den spanske storavisen El Pais på, da de publisert bildene.

Nå slår han tilbake mot anklagene om at han stadig har hatt seg med yngre jenter og prostituerte.

- Jeg har aldri hyppig møtt mindreårige, fremfor alt Letizia, jeg har aldri betalt prostituerte. Du må se at det jeg har gjort som statsminister de 15 siste månedene viser at jeg ikke er syk, men at jeg er Supermann, sier Berlusconi, ifølge Evening Standard.

Som et svar på at den spanske avisen klinte til med oppslaget annonserte Berlusconis advokater at de ville saksøke den spanske avisen. Nå vil «Supermann» også hindre informasjonsflyten fra EU.

- Vil hindre EU
Tirsdag truet Berlusconi å blokkere arbeidet med EU med mindre kommisjonærene og deres talsmenn fikk taleforbud og ble forhindret fra å uttale seg om noe som helst.

Det oppsiktsvekkende kravet kom etter at den britiske talsmannen Dennis Abbott meldte at de vil be italienske myndigheter om en oppklaring, knyttet til en hendelse søndag der utvandrere som forsøkte å komme til Italia ble sendt tilbake til Libya.

Berlusconi ønsker at kun presidenten i EU-kommisjonen, eller dens talsmenn, skal ha tillatelse til å uttale seg på vegne av kommisjonen. Han krever at de som skulle finne på å bryte tausheten skal bli fjernet en gang for alle, ifølge Guardian.

Dette er langt fra første gang at Berlusconi, som direkte eller indirekte kontrollerer 90 prosent av Italias fjernsynskanaler samt en rekke aviser, forsøker å kontrollere hva mediene måtte finne på å trykke.

Vil stanse pressen
I Italia har landets intellektuelle elite rast de siste dagene som en følge av at Berlusconi har varslet søksmål mot flere aviser grunnet skriverier knyttet til sexskandalene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Javier Soriano

En underskriftskampanje på nettet til forsvar for pressefriheten startet av avisen La Repubblica, som selv er saksøkt for å ha stilt spørsmål knyttet til Berlusconis oppførsel og privatliv, er signert av over 120.000 personer. Blant de som har signert finner man store forfattere som Umberto Eco, Dario Fo og Roberto Saviano, ifølge The Times.

Avisen hevder selv at Berlusconi krever 1,4 millioner dollar i erstatning.

- Verdens mest populære
Samtidig som Berlusconi forsøker å kneble informasjonsflyten her og der kjemper den avisen Il Giornale, som den italienske milliardæren eier, en kamp mot Vatikanet.

Redaktøren Dino Boffo har i flere artikler blitt hengt ut som en homofil med kriminelt rulleblad. Boffo, som er redaktør for Avvenire, en dagsavis rettet mot katolske italienere, har høstet støtte fra geistlige i Vatikanet.

Siden artikkelserien begynte forrige fredag har forholdet mellom Vatikanet og Berlusconi surnet betraktelig. Allerede har avtalte middager mellom den italienske statsministeren og blant annet paven blitt kansellert.

Å få offentlig støtte fra Vatikanet er tradisjonelt særdeles viktig i italiensk politikk. Berlusconi har gått ut og sagt at han ikke har noe med avisens angrep å gjøre.

Da Berlusconis sexskandale ble brettet ut i bildeform viste undersøkelser at han fortsatt var veldig populær, noe han selv nok var veldig klar over kort tid i forveien.

I mai henviste han til en meningsmåling - som bare han hadde sett - som sa at han hadde en popularitet på over 75 prosent, noe som gjorde Berlusconi langt mer populær enn Barack Obama eller noen annen statsleder for den sakens skyld.

- Meningsmålingene jeg viser til sier at Obama har en popularitet på 59 prosent. Bare den brasilianske presidenten Luiz Inacia Lula kommer over 60 prosent, med sine 64 prosent. Så jeg er den mest populære, meldte han den gang.

Les mer: - Jeg er verdens mest populære

Om «Supermann» fortsatt vil ha en like høy stjerne etter den siste tidens utspill vil tiden vise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag