*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg hadde Breivik-bildet før Klomsæt fikk det

07.04.13 14:10

- Sigurd Klomsæt kan umulig ha lekket bildene. Jeg lastet det ned på nett lenge før han fikk det fra politiet, sier Ronny Alte.

Se på bildet over. I feltet «Egenskaper for terrorist i jern» står det at bildet ble opprettet 21. desember 2011 klokken 18.05.23 og lastet på samme tidspunkt.

Ronny Alte hevder at han på dette tidspunktet lastet ned bildet fra et russisk eller sørafrikansk nettsted.

Tidspunktet er altså over seks uker før Sigurd Klomsæt og de andre advokatene fikk tilgang til bildet. Hvis det som Alte sier stemmer, så tyder mye på at noen i politiet lekket bildet til uvedkommende.

- Det var ikke Sigurd Klomsæt som lekket bildet. Jeg hadde bildet lenge før han fikk det. Det er ikke noen tvil om at han er uskyldig, sier Alte. Han har også publisert informasjon om dette på sin hjemmeside .

3. februar 2012 fikk Klomsæt og de andre advokatene i 22. juli-saken Breivik-bildene. Samme dag publiserte NRK en artikkel der bildene ble offentliggjort. Politiet mener at vannmerker i bildene beviser at disse kom fra Klomsæt. Oslo tingrett var altså uenig i dette og frikjente Klomsæt. Politiet har anket saken til lagmannsretten.

- Politiet lekket bildene
Onsdag skrev Nettavisen at en personer i NRK fortalte Googles leder i Norge, Jon Grønbech, at det var politiet og ikke Sigurd Klomsæt, som hadde lekket bildene.

10. februar 2012 ble Google Norge kontaktet av en person i NRK som ønsket å fjerne googleindekseringen av bilder av Anders Behring Breivik. Personen sa at årsaken var at «en person i politiet hadde gjort en tabbe ved å gi ut bildene».

1. mars 2012 tok Ronny Alte kontakt med Sigurd Klomsæt og fortalte at han lastet ned bildet av Breivik lenge før 3. februar.

Alte er en sentral person i det islamkritiske miljøet i Norge.

- Jeg har aldri vært sympatisør av Breivik, og har tatt sterkt avstand fra mannen fra dag én, men likevel er det folk som tror at jeg har sympatier. Det var trolig derfor jeg fikk tilgang til bildet, sier Alte til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flaks at jeg lagret bilde
Alte lagret bildet på sin datamaskin. Bildet ble, som vist i bildet over, registrert opprettet 21. desember 2011 klokken 18.05.23.

- Det var jo ikke bare jeg som hadde sett dette bildet, men det var jo flaks at jeg høyreklikket på bildet og lagret det, sier han. I etterkant ble nettstedet fjernet og bildet forsvant.

Arvid Sjødin informerte politiet om vitnet Alte og ba om at han skulle bli avhørt. Det skjedde først 25. oktober 2012 - altså over et halvt år etter at Alte hadde tatt kontakt med Klomsæt.

I mellomtiden hadde Alte hatt sin pc på service hos Elkjøp. Harddisken hadde krasjet og lot seg ikke reparere. Dermed mistet politiet muligheten til en objektiv verifisering av hans opplysninger.

Ronny Alte ble et tema i straffesaken mot Sigurd Klomsæt som mente at politiet burde ha etterforsket påstandene fra Alte nærmere. Politiadvokat Knut Skavang sa derimot i retten at det er enkelt å manipulere opprettelsestidspunkt og nedlastningstidspunkt av et bilde, og at Altes vitneforklaring derfor ikke er noe bevis for at bildet lå på nettet før 3. februar 2012.

Krass kritikk av politiet
Oslo tingrett slo fast at det er vanskelig å vurdere troverdigheten til disse opplysningene, men at politiet uansett ikke hadde undersøkt opplysningene fra Alte godt nok. Blant annet den manglende etterforskningen av påstandene fra Alte gjorde at tingretten rettet hard kritikk mot politiet.

I dommen skriver Oslo tingrett: «Alt i alt synes politiet å ha trodd så intenst på at de hadde rett i sin egen oppfatning av fakta, at det i denne saken kan virke som om oppfatningen mer er basert på det som tidvis må kunne betegnes som "troens skråsikkerhet" og ikke som et resultat av objektiv innhenting av og aktiv søking etter bevismidler uaktet om disse var i disfavør eller favør av mistenkte Klomsæt. Billedlig talt kan det synes som om denne sterke tro kan ha kastet skygger over og svekket viljen til en mer faktabasert, nøktern, uavhengig og rask innhenting av beviser i saken. Dette er uheldig og heller ikke i samsvar med lovens intensjon. Det hadde vært en fordel, sakens alvor for tiltalte Klomsæt og hans firma med ansatte særlig tatt i betraktning, om forelegget hadde vært søkt noe bedre forankret i reelle bevismidler etter en bredere etterforskning. Etter dette kan ikke retten ikke se at aktoratet har oppfylt sin bevisplikt.»

Påtalemyndigheten er uenig i denne dommen og har nå anket avgjørelsen til lagmannsretten.

Les også: Advokatbevillingsnemnda vil vurdere nye Klomsæt-opplysninger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.