NA24.no

- Jeg tror dette er en hevn

(Kjetil Mæland, Nettavisen)
Sist oppdatert:
Trygve Hegnar tror Mona Høiness hevner seg fordi Kapital skrev om hennes forhold til en nå avdød mangemillionær.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): På mandag startet rettssaken mellom advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar. Den dreier seg om barnslige utsagn om Mona Høiness skrevet på debattforumet Hegnar Online, men saken er svært alvorlig og prinsipiell.

Spørsmålet er hvor mye offentlige personer skal måtte tåle fra menigmann på slike debattforum, og hvor stort ansvaret til nettstedene er til å fjerne slike ytringer.

Mona Høiness fortalte at sjikanen mot henne startet helgen etter 6. november 2010, da de sjikanøse kommentarene ble postet på Hegnar Online.

Les: Høiness vrs. Hegnar om sex-sjikane

- Det var veldig guffent. Jeg fikk telefoner med tabuord skreket mot meg i telefonen, sa Høiness.

Høiness mener at Finansavisen, Kapital og Hegnar Online i dette tilfellet bedrev «hatjournalistikk» der man skriver ufordelaktig om en person på et medie, og inviterer til debatt om personen i et annet medie». Sjikanene kom i en tid da Kapital og Finansavisen skrev om den såkalte arvesaken der Høiness har arvet millioner fra en gammel kvinne hun var verge for.

Ringte Hegnar
Fordi Høiness så hele denne saken under ett, ringte hun Trygve Hegnar personlig og ba ham få sjikanen på Hegnar Online fjernet. Hun i retten at Hegnar ble indignert over å bli gjort oppmerksom på meldingene som hadde blitt postet på Hegnar Online, fordi han var styreleder og hadde ikke redaktøransvar på nettstedet.

- Jeg tenkte at det bare var personligheten til Trygve Hegnar, og at han blir lett indignert, sa Høiness.

Ti dager senere ringte hennes advokat Halvard Helle henne og fortalte at de aktuelle kommentarene fremdeles lå på nettet, ble Høiness sjokkert.

- Da du ringte meg 17. november og fortalte at de ikke ble slettet så tenkte jeg «dette er ren ondskap», sa Høiness i retten.

Tidligere denne dagen har Hegnars side poengtert at det er enkelt å merke disse kommentarene på nett slik at moderator på nettstedet kan slette dem, men at Høiness aldri gjorde dette.

- Dere tar det som en selvfølge at jeg skal gå inn og se på det som ligger der, men styreleder (Trygve Hegnar red.anm.) gidder ikke å gå hjem og se på det. Jeg skjønner ikke hva dere holder på med. Jeg hadde trodd at han gadd å ta kontakt med redaktøren og be ham gjøre noe med det.

- Hevntokt
Redaktør Trygve Hegnar sitter i Oslo tingrett som styreleder og eier av Hegnar Online, og mandag hadde han i utgangspunktet få ønsker om å kommentere saken.

Men debattanten klarte ikke å styre seg når han fikk spørsmål om hva denne saken egentlig dreier seg om.

Hegnar har nemlig liten tro på at Mona Høiness har beskyldt ham personlig for sexsjikane fordi hun føler seg tråkket på av de anonyme uttalelsene på Hegnar Online.

Samtidig som uttalelsene kom på Hegnar Online, skrev Trygve Hegnar som redaktør i Finansavisen og Kapital, saken om Mona Høiness sitt forhold til en nå avdød mangemillionær. Høiness var verge for den gamle kvinnen, og hadde blandet sin egen økonomi med kvinnens. Etter hennes død arvet Høiness hennes formue.

- Jeg tror dette er en hevn for det jeg skrev om saken, sa Hegnar i en pause i Oslo tingrett.

Han mener at Mona Høiness bevisst har knyttet ham til kommentarene på Hegnar Online til tross for at Høiness visste at han ikke hadde noe redaktøransvar for nettstedet.

- Løgn
- Mona Høiness sier hun ikke visste at jeg ikke hadde noe med Hegnar Online å gjøre. Det er en løgn, sa Hegnar i pausen.

Trygve Hegnar forstår at folk flest kan misforstå og tro at redaktøren også er ansvarlig for nettstedet som bærer hans navn, men sier at Høiness kjente til forskjellen.

- Vi har tenkt på den navnekoblingen mange ganger, men nå har vi brukt mange år på å bygge opp merkenavnet, sier han.

- Arrogant
Mona Høiness avviser at hun går til søksmål mot Hegnar som hevn for hva Trygve Hegnar, Finansavisen og Kapital har skrevet i den såkalte arvesaken.

- Jeg har spurt før om jeg kan få en god grunn til at man skal måtte tåle sexsjikane, og jeg har ennå ikke fått et godt svar, sa Høiness i retten.

I pausen utbroderte hun dette og stilte spørsmål ved hva slags samfunn vi skal leve i hvis det skal bli akseptabelt å videreformidle sjikane på nett.

Hun sa at hun egentlig ikke ønsket å ta saken til retten, men at det var Trygve Hegnars holdninger til saken som gjorde at hun gikk til søksmål.

- Å kalle Pressens faglige utvalg for et supperåd når man har blitt felt tre ganger på rad, det syntes jeg var så arrogant at man fikk ta saken til retten og få en slutt på dette, sa Høiness.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere