NA24.no

- Jens sender NRK-lisensen til himmels

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frp med ferske tall som viser at Ap i regjering betyr tredobbelt vekst i NRK-lisensen sammenlignet med en borgerlig regjering.

NA24 ble tirsdag kontaktet av Frp i forbindelse med at første termin av NRK-lisensen forfalt for cirka 1,9 millioner nordmenn natt til 1. februar. Les mer om lisensen i artikkelen: Om kort tid får 300.000 nordmenn et saftig gebyr

- Vi har studert utviklingen i NRK-lisensen de siste 11 årene og tallene viser at Stoltenberg-regjeringen er langt mer lisenskåte enn Bondevik-2-regjeringen var, sier kommunikasjonsrådgiver i Frp Ole Berget, til NA24.

Mer enn tredobbel økning
Frps tall viser at mens Bondevik 2-regjeringen økte lisensen i snitt med kr. 31,25 per år (fire statsbudsjetter) har Stoltenberg-regjeringene i snitt økt lisensen med 78,43 kroner per år over sju statsbudsjetter. Ifølge Frps tall økte Bondevik 2-regjeringen lisensen med totalt 125 kroner over fire år, mens Stoltenberg 2-regjeringen har økt lisensen med totalt 549 kroner på syv statsbudsjett.

Partiets mediepolitiske talsperson og Stortingets visepresident Øyvind Korsberg er lite nådig i sin karakteristikk av utviklingen.

- Tallens tale er klar. Stoltenberg-regjeringen har økt lisensen med 29,8 prosent, mens Bondevik 2-regjeringen økte lisensen med 7,3 prosent. En Ap-dominert regjering øker altså lisensen med mer enn tre ganger så mye som en borgerlig regjering. Vi kan trygt kalle NRK for Arbeiderpartiets rikskringkasting eller ARK, sier Korsberg til NA24.

Utdatert i en moderne medieverden
Ifølge Korsberg fungerte NRK-lisensen som system på 50-, 60- og 70-tallet.

- Men i dagens moderne og digitale medieverden er lisensen utdatert. NRK bør finansieres over statsbudsjettet og konkurrere om en felles mediepott med andre medier i Norge. Det er et stort paradoks at NRK de siste årene har oppbemannet, mens andre medier har måttet kutte kostnader og stillinger i stor skala takket finanskrise og europakrise, sier Korsberg.

Usosial innretning
Han mener et annet stort problem med NRK-lisensen er den usosiale innretningen.

- En alenemor eller minstepensjonist må betale akkurat samme beløp som Kjell Inge Røkke og andre rike. Dette er svært usosialt. I tillegg kommer NRKs rigide innkrevingsrutiner som noen ganger går over stokk og stein, sier Korsberg og peker blant annet på en lisensbetaler som måtte betale til tross for at både hus og TV hadde brente opp.

Ifølge Korsberg vil det være uproblematisk å finansiere NRK over statsbudsjettet over en felles mediepott og samtidig ivareta norsk språk, kvalitetsproduksjon av norske nyheter, norsk film og norske dokumentarer.

- Det norske tilbudet vil mest sannsynlig bli bedre dersom NRK må konkurrere om midlene på likt nivå med andre norske medier, sier Korsberg.

Digitalisering har gitt kraftig vekst i kostnader
Kulturminister Anniken Huitfeldt lar seg ikke be to ganger når hun blir bedt om å svare på Frps kritikk av bevilgningene til NRK.

- Digitaliseringen av fjernsyn og veksten i betalings-tv har påført NRK store nye utfordringer. Som en følge av dette har NRKs kostnader, særlig knyttet til programvirksomheten, i de senere årene økt langt mer enn prisveksten. For eksempel har NRKs utgifter til erverv av visningsrettigheter til blant annet sport, som utgjør nær ti prosent av NRKs budsjetterte årlige utgifter, har økt med over 100 prosent i perioden 2003-2011, opplyser Huitfeldt overfor NA24.

Statsråden peker på at NRK også har hatt betydelige utgifter knyttet til overgang til digitale opptaks- og produksjonsprosesser, så vel som parallell analog og digital distribusjon i perioden.

Stor og økende produksjon
- For å møte konkurransen har NRK videre gjennomført en betydelig utvidelse av aktivitetene med blant annet en ny fjernsynskanal og flere digitale radiokanaler. I perioden 2003-2010 økte antall årlige sendetimer på fjernsyn med 7316 timer, mens antall sendetimer på FM-radio økte med 3200 timer. I tillegg har NRKs nettilbud økt betydelig. NRK har gjennomført denne utvidelsen av tilbudet samtidig som antallet årsverk har ligget relativt stabilt, sier Huitfeldt.

Hun minner avslutningsvis om at NRK-lisensen setter NRK i stand til å tilby et innhold som 87 prosent av befolkningen over 12 år benytter daglig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere