- Jens vant på rutinen

Foto: Faksimile (TV 2)

Nettavisens ekspert gir Jens Stoltenberg en knepen seier i årets første tv-debatt mellom Jens og Jensen.

13.08.09 12:47

«Din neste statsminister» hadde TV 2 kalt debatten mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg onsdag kveld. Dette var TV 2s første partilederdebatt.

Nettavisen ba PR-eksperten Trond Albert Skjelbred om å følge debatten og gi sin dom.

«Stoltenberg vinner til slutt duellen til tross for sin noe bleke opptreden. Han er vanligvis suveren, men det var han ikke i dag. Men som gode fotballag vinner han også på dårlige dager. Mest på grunn av sin erfaring, troverdighet og sitt vesen» skriver Skjelbred.

Programleder Trude Teige utfordret partilederne på finanskrisen, skatt, oljeboring i nord, eldreomsorg, bompenger, og erfaring som statsminister.

På spørsmål til Jens Stoltenberg om Siv Jensen er en amatør i statsministersammenheng, ga Stoltenberg de beste skussmål til sin motstander.

- Hun er ikke en amatør. Hun er en profesjonell politiker med lang erfaring, sa Stoltenberg.

- Hun er veldig flink til å påpeke svakheter og mangler i samfunnet som oposisjonspolitiker, så jeg mener hun bør fortsette i den posisjonen, sa Stoltenberg.

TV 2 hadde invitert titterne til å stemme på hvem de mente gjorde den beste debatten, og mentometerpilen fulgte utviklingen hele veien. Den falt tidlig mot blått, og vippet i Siv Jensens favør hele veien til mål.

Partilederdebatten onsdag kveld ble ikke bare fulgt i Norge. Det internasjonale finansnettstedet Bloomberg.com var først ute med referat fra den norske partilederdebatten. Nettstedet skriver at statsministeren i verdens 5. største oljeeksportør vil holde skattenivået uendret etter valget, mens Siv Jensen vil kutte skattene for å stimulere vekst i privat sektor.

Frp lover blant annet skattekutt og avvikling av bompengefinansiering.

- Da blir det mindre penger til eldreomsorg, og mindre til skole. I virkelighetens verden må man velge, for pengene vil gå på bekostning av noe annet. Man kan ikke dele ut 10, 20, 30 milliarder i skattelette og tro at det er gratis, sa Stoltenberg.

I siste runde av studiodebatten erklærte Siv Jensen at hun i motsetning til de grønne ikke vil bruke penger på lyntog, u-hjelp, asylsøkere, pressestøtte og et omfattende byråkrati. Det mener hun vil finansiere løftene om bedre eldreomsorg, skattelette og mer til samferdsel.

Etter debatten var ikke Aps valgsentral sene med å sende ut pressemelding der de ber Frp avklare sine skatteløfter, og skriver: «Siv Jensen nekter i å tallfeste skattekuttene sine, mens hennes avgiftspolitiske talsmann lover 50 milliarder i skattelette. Trond Giske utfordrer Frp til å avklare sine skattekutt nå.»

Debatten kan du se her (ekstern lenke).

Dommen fra Trond Albert Skjelbred:

Generelt
Jens Stoltenberg virket litt blek og sliten i starten, mens Siv Jensen var fremoverlent og solbrun i sitt hvite antrekk. Slike ting påvirker seerne.

Stoltenberg påpekte at Frp er for lettvinte og at de knipser i fingrene og sier de skal fikse ting, før de har makt. Jens likte dette temaet best. Her er han helt oppe fra sin knestående posisjon i starten av programmet. Stoltenberg vinner også poeng i temaet om erfaring. Han fremstår som troverdig når han roser Siv Jensen. Til Jensens forsvar må det sies at det er lettere å skryte av andre enn seg selv. Hun fikk ikke anledning til å trekke frem positive sier med statsministeren. Det har hun gjort før og det kler henne.

De kommer likt ut i temaene formueskatt, oljeboring i Vesterålen og Lofoten (her er de egentlig enige!) og bompenger.

Også temaet om skatt vinner hun – til tross for at hun ikke kunne ikke svare på hva partiet vil tilby i skattelette og til tross for at hun blir småsur og arrogant mot programlederen. Generelt er poenget hennes at lavere skatter motiverer folk til å arbeide mer.

Stoltenberg kom mer med etter hvert og var i sitt ess da eldreomsorgen ble tema. Han klarte som en god skrankeadvokat å så tvil om troverdigheten til Frp.

De kommer likt ut i temaene formueskatt, oljeboring i Vesterålen og Lofoten (her er de egentlig enige!) og bompenger.

Stoltenberg vinner til slutt duellen til tross for sin noe bleke opptreden. Han er vanligvis suveren, men det var han ikke i dag. Men som gode fotballag vinner han også på dårlige dager. Mest på grunn av sin erfaring, troverdighet og sitt vesen – og at han har sluttet å veive med hodet når han er uenig med meningsmotstanderen. Spørsmålet er om han holder ut i ytterligere fire uker. Jensen på sin side virker blidere og mer avslappet enn på lenge.

Finanskrisen
Jens: Timingen for å snakke om velferdsstaten er god grunnet den internasjonale finanskrisen og usikkerheten som denne gir i befolkningen. Stoltenberg hamret på fordelene med den norske modellen, og at vi ikke trenger den usikkerheten som han mener en Frp-regjering vil medføre. Han kaller Frp-politikken et økonomisk eksperimenter og frislepp. Han poengterer at Frp foretrekker skattelette fremfor velferd, mens Ap står for arbeid for alle.

Jensen: Jensen gikk hardt ut og fikk frem at regjeringen har gitt mye penger til store, offentlige prosjekter, men ikke gjort noe for de små og mellomstore bedriftene. Hun påpekte også at Stoltenberg og regjeringen urettmessig tar æren for den lave arbeidsledigheten i Norge. Hun mener at Norge alltid har hatt lav arbeidsledighet. Hun vinner temaet knepent – nettopp fordi hun klarer å få frem at regjeringen kanskje smører litt tykt på i forhold til hvor flinke de har vært i håndteringen av krisen.

Finanskrisen er egentlig et godt tema for den grønne regjeringen, og dette burde vært lett match for statsministeren.

Siv Jensen vinner dette temaet

Formueskatt
Jens: Ved ikke å fjerne denne har man 12 milliarder mer til blant annet skoler, veier og omsorg. Regjeringen har imidlertid redusert eller fjernet skatten for hundretusener av mennesker. De ønsker ikke å redusere skatten for dem som har mest fra før.

Jensen: Formuesskatten stå for kun 1,4 prosent av de samlede skatte- og avgiftskroner. Dette er ikke et være eller ikke være for velferdsstaten.

Uavgjort.

Skatt
Jens: Frp snakker om 50 milliarder i skattelette. Stoltenberg sier han unner folk i Norge å bli rike. Det er mulig i Norge. Frp får ikke til velferd.

Jensen: Kan ikke svare på hva partiet vil tilby i skattelette, men generelt er poenget hennes at lavere skatter motiverer folk til å arbeide mer. Hun mener at vi må ha et konkurransedyktig skattenivå i Norge.

Vinner av dette temaet Jensen

Oljeboring i Vesterålen og Lofoten
Jens: Vil finne en god løsning, og vil ikke forhaste seg. Han påpeker at Frp løfte om beslutning allerede i 2010 er lovstridig fordi man trenger konsekvensutredning.

Jensen: Poengterer at alle andre har klart å ta standpunkt. Frp vil åpne for oljeboring og sier det er viktig for velferden og godt for miljøet.

Uavgjort. De er enige (men Jens kan ikke si hva han mener så lenge han sitter i regjering med to andre partier som mener det motsatte)

Hvem er best til å styre landet

Jens: Roser Siv og sier hun bør fortsette som oposisjonspolitiker. Sier at Jensen blir en statsminister som står for en dårlig politikk. Sier at han har mye ugjort, og poengterer at man ikke må drive med uansvarlig politikk

Jensen: Poengterer at hun er sta, målrettet, arbeider hardt, og er rykende uenig med Jens. Jensen sier at Frp aldri har vært i regjering før, og at de representerer det nye.

Jens vinner. Han fremstår som troverdig. Til Jensens forsvar må det sies at det er lettere å skryte av andre enn seg selv. Hun fikk ikke anledning til å trekke frem positive sier med statsministeren. Det har hun gjort før og det kler henne.

Eldreomsorg
Jens: Skal ikke senke skattene før eldreomsorgen skinner. Sier vi ikke må svartmale omsorgen i Norge. Han er ikke imot private aktører, men er sikker på at kommunen må bære hovedansvaret. Frp har aldri hatt ansvar bortsett fra i Oslo, og der har det blitt færre sykehjemsplasser og økte problemer. Her viser Stoltenberg erfaringen og tyngde.

Jensen: Eldreomsorgen er Frps viktigste sak. Hun tror ikke på tallene til Jens. Hun mener at Jens ikke har kontroll så lenge kommunene styrer, men mener at Folketrygden bør få ansvaret. Vil både gi skattelette og bedre eldreomsorgen.

Jens vinner dette temaet. Han klarer som en god skrankeadvokat å så tvil om troverdigheten til Frp. Han mener at Frp er for lettvinte og at de knipser i fingrene og sier de skal fikse ting før de har makt. Jens likte dette temaet best. Her er han helt oppe fra sin knestående posisjon i starten av programmet.

Bompenger
Jens: Kritiserte Frp for alltid å ha 30 milliarder ekstra, og mener at dette vil medfører renteøkning, og at totaleffekten er at folk får en trangere økonomi (i hvert fall de med lån, og det er mange)

Jensen: Fikk frem lokalpolitikernes dilemma: Man må ha bompengesøknad for å komme med i Nasjonal transportplan. Jensens eksempel med sykepleieren på Jessheim som får 2.000 kroner i bompengeutgifter var søkt. Imidlertid parerte hun Stoltenberg greit i forhold til mulig renteøkning knyttet til Frps politikk. Hun fremhever at renten ikke vil øke (og at hun har støtte fra SSB), og fikk fram at partiet ikke vil bruke penger på støtte korrupte statsledere, ikke gi pressestøtte, og vil ha mindre byråkrati

Uavgjort

Les flere valgsaker her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.