NA24.no

- Kan ha solgt info til Se og Hør

Sist oppdatert:
Nordea har tatt ryktene om lekkasjer alvorlig. Nå er granskingsrapporten klar.

MAJORSTUA, OSLO (NA24): - Vi må konkludere med at ansatte i Nordea kan ha solgt opplysninger til Se og Hør, sa granskingsleder Eva Jarbekk på pressekonferansen onsdag.

Hun er mer enn femti prosent sikker på at bankansatte i storbanken har lekket, men ikke hundre prosent. Banken holder pressekonferanse i forbindelse med de påståtte lekkasjene til Se og Hør.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Ingen tekniske spor
Granskingsutvalget har snakket med ansatte, tidligere ansatte, eksterne kilder og foretatt søk i e-poster og i logger. Nå er granskingsrapporten klar, men bare én del blir gjort offentlig.

- Det er ikke identifisert ansatte som skal ha solgt informasjon. Det er heller ikke funnet tekniske spor på at dette skal ha funnet sted, slo hun fast.

- Ingen ansatte har måttet gå eller bytte jobber, sier informasjonssjef Rune Sjøhelle til NA24 Propaganda.

Nå skal Nordea foreta en gjennomgang og bygge om det tekniske systemet for å sikre at slikt ikke skjer igjen.

- I tillegg vil vi se på muligheter til å kunne avdekke at denne type aktivitet ikke skjer igjen, forklarer Sjøhelle.

Har hatt kontakt med Se og Hør
På pressekonferansen kom det frem at Melnæs' påstand om at det er kommet lekkasjer fra banken er blitt styrket av andre kilder. Nordea mener at Melnæs' troverdighet ikke er svekket etter at de har gjort søk i de ansattes e-poster.

- Resultatet i det grunnleggende søket er at ja, det er ansatte som har kontakt med Se og Hør. Det betyr ingenting som helst. Det er lov å ha venner i Se og Hør, sa Jarbekk.

- Vi så ikke noe annet valg enn å foreta et begrenset søk i ansattes e-post. Det er ikke slik at vi har gått gjennom alle de ansattes e-poster. Det som er er gjort er søk i til- og frafeltet, forklarte advokaten.

- Datatilsynet ble kontaktet for å sikre at rette prosedyrer ble fulgt.

- Vanskelig sak
- Dette har vært en sak som har vart en stund. Det har vært en vanskelig sak og en sak som vi tar alvorlig, sa informasjonssjef Rune Sjøhelle i Nordea på pressekonferansen onsdag.

Det var i Se og Hør-boken «En helt vanlig dag på jobben» at mistanken om banklekkasjer dukket opp. Deretter kastet flere medier seg på, og gravde frem saker om kildenettet til Se og Hør.

- Kontoutskrift referert til i Dagens Næringsliv i februar kommer med sannsynlighet ikke fra Nordea, sa informasjonssjef Sjøhelle.

Men kilden til at de kan si at lekkasjen ikke kommer fra Nordea vil han ikke oppgi.

- Balansegang
- Det handler om tilliten til våre kunder og tilliten til våre medarbeidere. Vi er opptatt av å ikke rette en urettferdig mistanke mot våre ansatte, sa Sjøhelle.

- Vi har tatt de påstandene som kom svært alvorlig. Vi må foreta en balansegang på hva som skal være offentlig eller ei, fordi det er mye sensitiv informasjon.

Nordea kommer til å sette i gang en intern holdningskampanje om etikk over nyttår.

Holder én del hemmelig
Granskingsleder Eva Jarbekk er advokat og parter i Bræhus Dege.

- Det har gått lengre tid enn vi hadde trodd siden påstandene om lekkasjene ble fremstilt, sa hun på pressekonferansen.

- Dette er ikke en offentlig høring og det vil da ha kommet opplysninger som er personvernrelevante og bedriftshemmeligheter. Derfor er rapporten delt i to, en offentlig del - og en med flere detaljer for internt bruk.

- Vi har benyttet de lovlige mulighetene vi hadde tilgjengelig i granskningsfasen. Og har passet på å ikke innkalle ansatte til intervjuer på fredag, da det ikke er heldig.

- Ingen kommentar
Slottet ønsker ikke å si noe om det er tilfredsstilt med Nordeas konklusjon.

- Ingen kommentar, sier informasjonsrådgiver ved Slottet Svein Gjeruldsen til NA24.

- Hvorfor har dere ingen kommentar til det?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Gjeruldsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere