NA24.no

- Kina kontrollerer nyhetene i flere vestlige radiokanaler


KINA: China Radio International (CRI) har hovedkvarter i Bejing, og i følge Reuters har selskapet kontroll med mediehus verden over.
KINA: China Radio International (CRI) har hovedkvarter i Bejing, og i følge Reuters har selskapet kontroll med mediehus verden over. Foto: China Stringer Network (Reuters)
Sist oppdatert:
Reuters avslører at Kina kontrollerer minst 33 radiokanaler - flere av dem i Europa og USA.

I en svært omfattende artikkel, beskriver Reuters hvordan China Radio International (CRI) har aksjemajoriteten i minst 33 radiokanaler verden over. Flere av dem er i USA, blant annet WCRW i Washington DC, skriver Reuters.

Også i Finland, Spania, Italia og Australia finnes radiokanaler som er knyttet til nettverkene eid av kinesiske myndigheter. Radiokanalene er eid av G&E Studios i USA, GBTimes i Europa, og Global CAMG Media i Asia.

Går du inn på GBTimes fra Norge, så får du opp en norskspråklig side med nyheter primært fra Kina.

- Jeg ville ha gjort seriøse undersøkelser av et selskap som kringkaster kinesisk propaganda i USA uten å tilkjennegi hvem den sprer informasjonen på vegne av, eller er eid eller kontrollert av Kina, sier en tidligere sentral person i Det Hvite Hus og det amerikanske finansdepartmentet til Reuters.

Radiokanalene kringkaster musikk, nyheter og kulturelle innslag. Mange av innslagene handler om kinesisk utvikling, og Reuters mener å kunne dokumentere at gjengivelser av begivenheter der Kina har vært innvolvert, har blitt fremstilt på en svært pro-kinesisk måte.

- På en måte fyller CRI-støttede radiokanaler den samme rollen som US-støttede "Voice of America". Men det er en fundamental forskjell: VOA er åpne om at de mottar støtte fra USA. CRI bruker frontselskap for å skjule sin rolle, skriver Reuters.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere