- Krev straff, Tone

Foto: NTB Scanpix

Eksperter mener hun ikke kan gi seg nå.

06.03.13 18:50

Tone Damli Aaberge bør kreve straff, erstatning og oppreisning fra kjendisblogger Christian Burmeister. Saken er blitt mye større enn henne selv. Det mener norske advokater

- Hun slåss nå i realiteten for alle kjendisers rett til å få være i fred, slik prinsesse Caroline av Monaco har gjort med stort hell. Tone er allerede blitt et symbol for kampen mot ekkelhet, nedrighet og drittslenging på nettet, sier advokat Per Danielsen i Advokatfirmaet Danielsen & Co til Nettavisen NA24.

- Krev straff, Tone, fortsetter han.

Danielsen har spesialisert seg på injuriesaker, særlig de som har vært rettet mot media.

- Kan ikke stikke halen mellom bena

- De som mener Tones omdømme nå er skadet, har et poeng, men vurderer for kortsiktig. Det er riktig at den som slåss med feieren nødvendigvis må få litt skitt på seg, men Burmeisters skitt er allerede spredd, fortsetter han.

Les mer: – Tone er revet i filler

Det var i forrige uke Tone Damli Aaberge besluttet å gå til retten for å få stoppet kjendisbloggeren Christian Burmeister. I bloggen kunne man lese detaljerte påstander om privatlivet til Tone Damli Aaberge, Aksel Hennie og en rekke andre norske kjendiser. Mandag krevde retten bloggene fjernet.

Les også: – Skal slå Christian konkurs

Danielsen mener fokus nå vil mer og mer komme på det prinsipielle i denne saken.

- Prinsesse Caroline er nå kjent som en som beskytter sitt privatliv og familie. Slikt positivt omdømme vil Tone også ende opp med, men ikke hvis hun gir seg nå – da vil det virke som hun stikker halen mellom bena, sier advokat Danielsen.

Tone har en god sak

Hittil i år er det publisert 1.732 medieoppslag om Tone Damli Aaberge, og den siste uken er det 647 oppslag, viser tall fra medieovervåkerne i Retriever.

- Saken er nå spredt så godt ut og har tapetsert norske nett- og printmedier den siste tiden. Noen særlige ytterligere spredning ved et søksmål vil det neppe bli snakk om. Rettslig sett er det heller neppe tvilsomt at man har en god sak, sier advokat Ketil Sellæg Ramberg i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA til Nettavisen NA24.

(Saken fortsetter under bildet.)

Foto: Advokatbladet

Ramberg og Danielsen påpeker at det i en rettslig vurdering og behandling ikke vil være tema hva som er sant og ikke sant i en slik sak.

- Selv om det er snakk om kjente personer, er det ingen allmenn interesse knyttet til en publisering eller en videreformidling av opplysningene, fortsetter Ramberg i Steenstrup Stordrange.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Danielsen viser også til rettspraksis fra utlandet.

- Vi har alle rett til å holde vårt privatliv for oss selv, og praksis fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg viser at straffedommer i Portugal og Spania og andre land i slike saker, godtas. Det er viktig at dette også slås fast i vårt land, slik at det blir slutt på spredning av gemen sladder. Tone slåss for et bedre samfunn – hva kan være viktigere enn det?, spør advokat Danielsen.

- Taper i folkedomstolen

Kommunikasjonsrådgiver Haakon B. Schrøder er uenig med juristene.

- Den siste saken viser hvor trangsynte og paragraforienterte advokater er. Det er forskjell på domstol og folkedomstol, og denne saken er et godt eksempel på at man skal holde advokater lengst mulig unna saker som har interesse i allmennheten. Det er mange eksempler på folk som har vunnet jusen, men som har tapt i folkedomstolen – omdømme, sier Schrøder i HBSPR til Nettavisen NA24.

- Tone har bare nedside på en rettssak, så lenge det er vitneplikt i Norge, fortsetter han.

Omdømmeekspertene tar feil

Aaberges advokater legger ikke skjul på at det innebærer en risiko for eksponering ved å ta saken videre.

- Jeg har hatt flere saker for mer anonyme personer som vegrer seg, nettopp av den grunn. Og skal man bistå dem med å få fjernet privat informasjon på nett da, må man gå frem på andre måter. For kjente personer er problemet at dersom de ikke setter foten ned, og heller ikke andre gjør det, risikerer man at det på lang sikt etablerert seg en holdning blant presse eller – som i dag – amatørbloggere og andre, om at disse menneskenes liv er «allemannseie», sier Jon Wessel Aas, advokat i Bing Hodneland til Nettavisen NA24.

Derfor er det tøft av Tone Damli Aaberge å ta den støyten, for å markere en grense som også kan komme andre til gode, mener han.

- De såkalte «omdømmeekspertene» som tror at hun gjør vondt verre, fordi en rettssak vil innebære at det blir snakk om å bevise/motbevise påstandene, har dessverre forstått lite. I en sak og privatlivets fred, er sannhetsgehalten i påstandene om private detaljer irrelevant. Det blir ikke et tema, og Burmeister vil ikke en gang få anledning til å prøve å dokumentere påstandene, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.