NA24.no

- Media ødelegger for seg selv

(FOTO: SCANPIX)
Sist oppdatert:
Rune Bratseth gir seg som sportsdirektør delvis på grunn av media. Hva har egentlig gått galt?

LERKENDAL (Nettavisen): Rune Bratseth har overlatt sportsdirektørjobben i Rosenborg til Knut Torbjørn Eggen. Nettavisen møtte den avtroppende sportsdirektøren før helga. På en hektisk «før-overgangsvinduet-åpner-arbeidsdagen» fant han tid til yrkesgruppen han for lengst har fått nok av: Journalister.

- Jeg stiller jo fortsatt opp. Det er en del av jobben min, sier han smilende.

- Hva har gått galt i forholdet mellom deg og media?

- Det knyttes store utfordringer til samspillet med folk i media. Over tid har tilliten blitt svekket, og i løpet av de siste årene har utviklingen gått i negativ retning. Dette er mediene også klar over selv, men de evner ikke å gjøre noe med det, sier Rune Bratseth til Nettavisen.

Les også:
Frykter engelske tilstander
- Ikke blitt mer konfliktorientert

- Konfliktskapende
Han frykter at det går mot «engelske tilstander» i Norge også, og tenker da både på medienes vinklinger og klubbenes tilgjengelighet overfor media.

- Hva har gjort at ting har forverret seg nettopp de siste årene?

- Det første momentet er at antallet medier har økt betraktelig. Det andre er den kontinuerlige deadlinen, døgnet rundt. Når journalister må få på nyheter så fort som mulig, går det utover både etterretteligheten og – ja, sannheten. I tillegg opplever jeg til dels journalistikken til å være konfliktskapende.

- På hvilken måte?

- Det er om å gjøre å sette folk opp mot hverandre. Jeg har ikke noe behov for å krangle med andre klubbledere, tvert imot. Vi er enige i det aller meste, og konkurrerer med hverandre for å bli best. Men fokus bør være på oss selv, sier Bratseth, som innrømmer at enkelte utspill i mediene som går på det andre lagets spillestil, er direkte hårreisende.

Ødelegger for seg selv
- Du har gjentatt flere ganger at du gir deg som sportsdirektør i Rosenborg fordi du ikke lenger orker å forholde deg til media. Det er ganske sterke ord?

- Til slutt går man bare lei det. Det har begynt å gå litt utover livskvaliteten, når du hele tiden skal være spent på hva som kommer på trykk eller på TV, etter at du har snakket med en journalist. Det er rett og slett slitsomt.

- Journalistene er veldig på hugget om temaer som tilgjengelighet og åpenhet. Men hvem er det som ødelegger for slike arbeidsvillkår? Jo, det er mediene selv. Det er helt bak mål at dere behandler dem dere er avhengig av, på en slik måte.

Debatt på Åråsen
Bratseth forteller at medienes rolle ble tatt opp som et tema i et uformelt forum under et møte for sportsdirektørene som ble avholdt på Åråsen nylig. Da kom det frem at flesteparten tror at det vil bli slutt på åpenheten de norske journalistene for tiden opplever.

- Det var en åpen diskusjon, og vi konkluderte ikke med noe som helst. Men hva slags mediesamfunn er det vi ønsker å ha? Ingen ønsker å hele tiden krangle med kolleger, vi ønsker oss best mulige fotballag. Vi ønsker et skille mellom sak og faglig diskusjon, og ikke bare forholde oss til personangrep.

Som den med mest erfaring fra sportsdirektørstolen i Norge, har Bratseth opplevd eventyrlig suksess som sportssjef i Rosenborg. Likefullt er han sikker på at dialogen mellom spillere og journalister en gang i fremtiden, vil skje via organiserte pressekonferanser.

Tysk folkelighet
- At det kommer til å skje, ja. Det er jeg helt sikker på. Vi har selv ikke noe ønske om at det kommer til å skje, men medieutviklingen i dag peker i den retningen, svarer han.

Han trekker en parallell til gamleklubben sin, tyske Werder Bremen. I Tyskland er dette sett på som en folkelig og åpen klubb. Likevel er det kun pressekonferanser én – 1 – gang i uka.

- Og her i Norge klager journalistene på tilgjengeligheten? I utlandet kan du bare glemme å intervjue en spiller på vei av treningsfeltet, eller ringe dem på mobilen etter trening. Det er omtrent bare i Norge at det skjer.

- Er journalister generelt blitt like ille, eller finnes det unntak også her?

- Det finnes fortsatt folk fra den gamle skolen, som det går an å stole på. Og det er også yngre journalister blant disse, som klarer å være annerledes. Jeg tror de tjener på det i lengden, for folk tenker slik: «Han snakket jeg med sist, og han skrev det slik jeg sa det. Han kan jeg gi litt ekstra neste gang».

«Bratseth-lista»
Unntakene med negativt fortegn finnes også. Faktisk har Bratseth en egen «liste» over journalister han føler seg sveket av, som han fortsatt ikke snakker med.

- Det finnes journalister som fortsatt er på den lista, ja.

- Har du noen tro på at media selv er i stand til å reversere denne utviklingen før det eneste vi får er fra arrangerte pressetreff?

- Det burde vært mulig, men jeg har ingen tro på det. Det går ikke å samkjøre mediene, og å få tilbake tida da yrkesstoltheten og etterretteligheten var mer fremtredende, sier direktøren.

- Er mediene det som har forandret seg mest siden du startet som sportsdirektør for 14 år siden?

- På veldig mange områder har ting forandret seg enormt siden jeg startet. Men kanskje, i løpet av de siste fem årene, har mediene forandret seg betraktelig – langt mer enn RBK selv.

Nå slipper han altså i større grad å forholde seg til pressen. Heretter er det Knut Torbjørn Eggen som må svare hver gang et overgangsrykte begynner å svirre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere