- Media Norge er en tragedie!

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)

Norgeshistoriens største mediefusjon er en tragedie, mener redaktør.

24.02.07 10:04

Generalforsamlingene til de fire fusjonspartnerne i Media Norge har alle sagt ja til fusjon. Nå gjenstår vurderingene fra Konkurransetilsynet og Medietilsynet. Sjefredaktør i Rogalands Avis (RA) Harald Minge forventer at fusjonen vil stanses av tilsynene.

NA24 - din næringslivsavis

- Ingen av de to tilsynene har sin berettigelse hvis de under noen omstendighet godkjenner denne fusjonen. Det er jo klart at Media Norge ikke bare er en nasjonal trussel, men også en lokal. Spesielt i byene hvor det er et lokalt mediemangfold som Bergen og Stavanger, sier Minge.

Vil ødelegge markedet
RA-redaktøren er spesielt opptatt av at Media Norge vil ødelegge markedet og skape konkurransevridning.

- I Stavanger har Media Norge monopol på trykking, distribusjon og tv. Konsekvensen blir da at man må kjøpe adgang til markedet. Det vi frykter er at Media Norge vil kjøpe de beste løssalgsplassene i kioskene.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Minge tror at med en fusjon vil regionsavisene bli en for stor muskel for markedet å håndtere. Dermed vil regionsavisene bli slappere og i så måte dårligere.

- Tenk hvor trist hvis det finmaskede nettverket av lokalaviser rundt omkring, og spesielt nummer to-avisene, som gjør regionsavisene bedre gjennom konkurranse, ikke klarer å fortsette og utfordre de store avisene, sier Minge.

- RA går ikke inn
Han er derimot ikke redd for fremtiden til RA.

- Vårt dillemma er jo at vi elsker konkurranse, vi skal slåss med nebb og klør. Så vi mener vi skal klare det, men det blir en ekstrem muskuløs makt å kjempe mot. Vi har en medielov i Norge som skal forhindre slike fusjoner.

- Hva tror du om RAs fremtid dersom fusjonen går gjennom?

- Det er jo vanskelig å si eller spå, for vi er grunnleggende optimister i alt vi gjør. Problemet er at man må se i et større bilde, hvor vi har sett at markedsmakt er optimalt, slik som Finn.no i rubrikkmarkedet. Som er et marked det nær sagt er umulig å komme inn på. Jeg kan likevel ikke se at det oppstår en situasjon hvor RA går inn. Vi går godt økonomisk, men har jo tapt opplag som følge av monopolsituasjonen.

Følt makten allerede
Spesielt opplagstapet til RA mener Minge er et eksempel på hvordan situasjonen kan bli dersom fusjonen går gjennom. Etter omleggingen fra ettermiddagsavis til morgenavis har RA opplevd flere problemer.

- Etter omleggingen solgte vi distribusjon til Stavanger Aftenblad og fikk et så dårlig produkt at vi mistet abonnenter. Det har vært et katastrofe-år for distribusjonen, som nå har begynte å bedre seg. Slik det ofte er når man er avhengig av tjenester fra konkurrenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag