*Nettavisen* Økonomi.

- Mer målrettet reklame

Her er løsningen for å øke attraktiviteten for annonsører og prisene for mediene.

02.10.07 13:40

(NA24-KOMMENTAR): De siste seks månedene har nettsiden MySpace testet et nytt styringssystem for annonsering. Basert på brukerens «psykografiske» data skal MySpace servere ekstremt målrettede annonser til de som faktisk er i målgruppen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

MySpace har enorme mengder data som hendig nok doneres hver dag av brukerne deres. De vet hva brukerne liker, hva de ikke liker, hvem vennene deres er, hvem de forguder, hvem de hater, hvordan de tidligere har reagert ovenfor annonser og mye annet spennende. Basert på dette er MySpace i ferd med å tilgjengeliggjøre er segmenteringsverktøy som vi ikke har sett maken til før.

La oss nå gå en lang ring rundt det minefeltet av «privacy»-spørsmål som omringer dette feltet og heller snakke om hva denne utviklingen betyr for kommersialiseringen av internett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder for digitale medier i McCann Worldgroup. Skribent for Propaganda.

Mer kommersielt
For noen uker siden deltok jeg på et seminar i USA hvor bransjeguru Jack Myers snakket om prisutviklingen innenfor amerikanske nettmedier. Han fortalte oss at gjennomsnittsprisen per CPM hadde sunket drastisk i de senere år. Årsaken til denne nedgangen var blant annet den økende tilgangen til kommersialisert innhold på nett. Blogger, communities og chatrooms har i økende grad blitt gjort tilgjengelig for annonsører ved hjelp av store annonsenettverk som Google adsense, advertising.com og tradedoubler. Men de har vært veldig lite avanserte og prisene på annonseringen har sunket i takt med økningen av kommersialisert innhold. Paradoksalt nok har muligheten for å nå nisjene ført til et fall i prisen på media. Dette vil endre seg! Med annonsestyringsverktøy som blant annet MySpace nå utvikler vil vi kunne segmentere hele den media-mastodonten som WWW faktisk er og faktisk kunne vise våre annonser til akkurat de vi ønsker skal se de.

Dette vil være positivt for annonsørene fordi deres ROI vil øke. Medieselskapene vil nyte godt av denne utviklingen fordi annonseinntektene per sidevisning vil øke og byråverden vil oppleve økt etterspørsel etter deres kompetanse fordi kampanjene vil bli fragmenterte og således mer kompliserte. Vi står med andre ord ovenfor en vinn/vinn/vinn situasjon! Hvorfor denne utviklingen har latt vente på seg såpass lenge er vanskelig å forstå og det har definitivt ingenting med teknologi å gjøre.

Oppførsel og demografi
Det vi egentlig vil få tilgang til er et «long tail»-verktøy. Annonseteknologi som inkorporerer brukernes oppførsel og demografiske data vil gi annonsørene mulighet til å utnytte den lange halen av nettsider. Kampanjene vil bli meget fragmenterte og komplekse men samtidig nøyaktige og ekstremt effektive. Teknologien gir oss mulighetene men det er menneskelige ressurser som vil skape resultatene.

Annonsenettverk vil bli de store vinnerne. Enorme mengder trafikk samlet i Google adsense eller hos advertising.com vil bli splittet opp i land, fylker, byer, bydeler, kjønn, alder, inntekt, utdanning, yrke, hobbyer og solgt videre til høystbydende kunde som har et produkt som passer akkurat den målgruppen perfekt. Nøkkelen ligger i volum eller i et volum av nisjer.

En annen stor vinner vil være communities. Tenk på all informasjonen som du har lagt inn i din Facebook profil. Din favoritt musikk, filmer, bøker, bilder og informasjon om hvor du reiser. Mange har hele sitt liv på Facebook. Snakk om en potensiell gullgruve for annonsering. Facebook jobber i disse dager med et system som skal kunne utnytte dette og jeg tipper det ikke tar spesielt lang tid før vi kan lese om det i ad age.

Søkelogikk
Et annet interessant området er søk. Logikken bak søkeordannonsering var vel egentlig det som startet hele denne trenden. Presenter annonser som på en eller annen måte passer søket som ble gjort. Veldig enkelt å forstå og meget effektivt. Alle som bruker Google toolbar har sett «søkehistorie»-boksen. Ganske spennende eller hva? Tror du ikke din søkelogg sier ganske mye om hvem du er og hva du gjør? Så vidt jeg vet har ikke Google brukt denne informasjonen til å spisse sine annonser men de kommer til å gjøre det og når det skjer blir søkemotormarkedsføring enda mer effektivt.

Alt i alt så ser vel dette ganske skremmende ut men det er garantert godt for business! Trøsten for oss som nettbrukere er vel at mediene vil gruppere oss, de vil ikke komme etter oss som individer. I hvert fall ikke ennå.

Even Aas-Enger direktør for digitale Medier i McCann Worldgroup. Aas-Eng har tidligere vært salgssjef i Google og e-handelssjef i Norwegian. Her kan du lese Evens blog .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag