*Nettavisen* Økonomi.

- Nei, det stemmer ikke

Nettavisen-ansatt Thomas Gulbrandsens ekskollega ga den innsidetiltaltes forklaring en knekk.

09.06.09 14:31

Tirsdag begynte Nettavisen-ansatte Thomas Gulbrandsens tidligere kolleger å forklare seg om hvem som visste hva før den kursdrivende artikkelen om Det Norske Oljeselskap ble publisert 10. januar 2006.

Les: Sår tvil om DNO-eventyr i Irak

Både Gulbrandsen og hans far Hallvard Gulbrandsen har i Oslo tingrett nektet for at de kjente til artikkelen før de begynte å selge aksjer.

Thomas Gulbrandsen er også tiltalt for å ha gitt informasjon om den kommende artikkelen til Pareto-megler Per Robert Jacobsen.

Kom sent på jobb
Tirsdag forklarte tidligere leder for økonomiredaksjonen i Nettavisen, Jo Andre Aakvik, seg i retten.

Thomas Gulbrandsen har i sin forklaring sagt at det var Aakvik som informerte ham om DNO-artikkelen. Det skal ha skjedd i 10-tiden i Nettavisens lokaler. Gulbrandsens jobb var på dette tidspunktet å finne gode saker fra Nettavisen til bruk i den nye satsingen NA24.

Men i Oslo tingrett fortalte Aakvik at han ikke kom på jobb før etter lunsj, og at han ikke kunne ha informert Gulbrandsen om denne artikkelen i 10-tiden.

- Jeg kom en times tid før den ble publisert (13.45, red.anm.). Jeg snakket med folk på telefon flere ganger den dagen så jeg var informert om hva som skjedde. Jeg husker at det hadde vært snakk om artikkelen dagen i forveien også, fortalte Aakvik i retten.

- Mye summing
Han fortalte at han gjerne skulle ha vært i redaksjonen denne dagen fordi det var mye «summing» og spent stemning på grunn av artikkelen. En summing som spredte seg langt utenfor økonomiredaksjonens plass i det åpne redaksjonslokalet. Thomas Gulbrandsens plass var på desken, tre meter fra Aakviks plass, og kort vei unna de andre som jobbet med artikkelen.

- Det var en kjempesak. Som økonomijournalist og finansreporter er noe av det beste du kan gjøre å lage en sak som slår ut på kursen. Men vi var alle overrasket over hvor stor effekt den fikk, selv om vi var sikre på at den ville slå ut på aksjemarkedet.

Vurderte intern granskning
Spesielt overrasket var Aakvik over at kursen hadde begynt å falle før artikkelen ble publisert, og at det gikk rykter om artikkelen i finansmiljøet før publisering.

Disse ryktene kom på trykk i artikkelen: «Børsen gransker DNO».

- Jeg var sikker på at lekkasjen kom internt fra, og at noen hadde lekket. Jeg var veldig interessert i å finne ut dette, og vurderte å ta inn alle til avhør, men syntes det var et litt drastisk virkemiddel, sa Aakvik.

Han visste godt hvem kildene til artikkelen var, og så det som svært lite sannsynlig at noen av disse skulle ha lekket informasjon til finansmiljøet.

Men ikke alle i Nettavisen var enige i Aakviks vurdering. Blant andre ga hans sjef Gunnar Stavrum uttrykk for at lekkasjen heller kunne ha kommet fra kilder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag