- Nettby er en kulturskatt

LAGT NED:Datatilsynet krever profilene slettet. VG mener Nettby er en kulturskatt og vil bevare informasjonen.

LAGT NED:Datatilsynet krever profilene slettet. VG mener Nettby er en kulturskatt og vil bevare informasjonen. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Datatilsynet krever profilene fra det nedlagte nettstedet slettet.

Det var i desember i fjor at VG la ned sitt sosiale nettsamfunn Nettby, og ifølge Aftenposten nekter VG å slette 800.000 tidligere Nettby-profiler. Nå reagerer Datatilsynet, skriver Aftenposten i helgen.

Ikke informert tidligere brukere
VG har ikke informert brukerne om at de fortsatt sitter på informasjonen om dem. Det er kritikkverdig, mener Datatilsynet. Tilsynet har tidligere kritisert Facebook for manglende brukerstyring, senest i forbindelse med en ny tjeneste der Facebook identifiserer medlemmene automatisk gjennom bilder. Sosiale medier er i rask utvikling, og Datatilsynet frykter flere lovbrudd. Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet legger ikke skjul på at han ønsker å bruke VG for å statuere et eksempel.

- Det er viktig å slå fast et prinsipp på dette området, sier Thon til Aftenposten.

VG mener også at dataene bør lagres fordi de har verdi i etterforskning av kriminalitet. Avisen har flere ganger tidligere gitt informasjon til politiet, blant annet i forbindelse med opprulling av pedofilisaker.

- Det er alvorlig ut fra personvernhensyn. Brukerne skal ha kontroll på informasjonen om seg selv. Når et nettsetde er nedlagt, skal opplysningene slettes, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Aftenposten. VG, på sin side, mener dette viser at Datatilsynet ikke forstår hvordan internett virker.

- Nettby gir et unikt bilde på hvordan internett endret en hel generasjon. Det er helt uforståelig at Datatilsynet vil kaste det vekk, sier Espen Egen Hansen til Aftenposten. Han er redaktør for digitale produkter i VG. Hansen sier at de er i kontakt med nasjonalbiblioteket for å bevare informasjonen for ettertiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag