*Nettavisen* Økonomi.

- NRK må kutte tv-aksjonen

Professor er sterkt kritisk til NRKs TV-aksjon.

09.05.08 16:19

BERGEN: - Den nasjonale tragedien er at det norske folk ikke lærer noen ting av TV-aksjonene. Bildene som bringes fra Afrika er ikke slik verden er. Bistand er et høyst politisk prosjekt og den dagen man forstår det, kan ikke NRK fortsette med disse aksjonene, sier Terje Tvedt, professor ved Universitetet i Oslo.

NA24 Propaganda - Norges ledende medienettsted

På Nordiske Mediedager i Bergen tok Tvedt et kraftig oppgjør med fjernsynskanalene, og spesielt NRKs innsamlingsaksjoner. Tvedt mener at aksjonene er et viktig element i å bygge opp et bestemt verdensbilde for det norske folk.

- Bistand har blitt sett på noe apolitisk og godt. Det er ikke riktig at dette er dagen det norske folk kikker ut i verden, dette er dagen givergleden mobiliseres. Det er denne givergleden verden revolterer rundt, og det er det problematiske, mener Tvedt.

Krass kritikk
Tvedt langet ut mot NRKs bruk av kjente journalister som programledere i tv-aksjonene og mener de opptrer som pr-agenter for de ulike bistandsorganisasjonene.

- De har påtatt seg rollen som garantist for at pengene kommer frem. Det er den samme posisjonen som da Hilde Frafjord Johnsen sa at norske bistandspenger ikke går til korrupsjon. Det er absurd, smeller Tvedt, som sier at i forhold til folketall er de norske TV-aksjonene verdens største innsamlingsaksjoner.

Tvedt mener det er tvilsomt at NRK og eller TV 2 vil rette et kritisk søkelys not bistandsorganisasjonene, fordi bindingene til bistandsorganisasjonene er for tette.

Blant annet fakturerer NRK den aktuelle bistandsorganisasjonen for å produsere programmet, og programlederens lønn blir også viderefakturert til bistandsorganisasjonen.

Helt uenig
NRK-journalist Håkon Haugsbø har ledet TV-aksjonen og er også programleder for Brennpunkt og leder av SKUP. Haugsbø var slett ikke enig i Tveds konklusjoner, og mente at han både kan være programleder for innsamlingsaksjonene og samtidig drive kritisk journalistikk.

- Det ville ikke vært problematisk for meg som journalist, Brennpunkt eller NRK å rette et kritisk søkelys mot organisasjonen, tvert i mot. Det er ingen grunner til at ikke jeg kunne foreta den granskningen, sier Haugsbø.

Han åpnet likevel opp for at den tette koblingen mellom TV-stasjonene og bistandsorganisasjonene kan være problematisk.

- Innsamlingsaksjonen som fenomen er nok en gjøkunge i norsk redaksjonell sammenheng, men også slike gjøkunger smerter det å kaste ut av reiret. Hvordan kan vi gjøre det bedre, hvis vi skal kutte ut aksjonene? Dette er den ene gangen i året nordmenn løfter blikket fra sin egen navle og får innblikk i nord-sør-problematikker, sier Haugsbø.

TV-journalist er kritisk
Dette var TV 2-journalist Per Christian Magnus kraftig uenig i.

- Håkon sier TV-aksjonen er den ene dagen det norske folk vender blikket opp fra navlen og er den dagen vi lærer litt om verden. Det tror jeg er den store myten. Vi lærer ingenting av disse programmene, sier Magnus.

Også Magnus er kritisk til den tette koblingen mellom tv-stasjonene og bistandsorganisasjonene

- Det må være kjempeproblematisk TV-kanalene å gå god for organisasjoner vi vet det er nok grums i til at vi over hodet ikke kan garantere for hva de står for, mener Magnus.

Lars Kristiansen er redaktør for Brennpunkt og TV-aksjonen i NRK.

- Vi beveger oss i en gråsone, men så lenge TV-stasjonen er tålelig fornøyd, og bistandsorganisasjonen og så er det, og Terje Tvedt er opprørt, tror jeg vi skal være rimelig fornøyde, sier Kristiansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag