NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
(Bungie)

- Online flerspiller vil bli betalløsning

Sist oppdatert:
- Tullete å tro noe annet, sier analytiker Michael Pachter.

Wedbush Morgan-analytikeren Michael Pachter er et kjent navn i spillindustrien. Hans jobb er å spå fremtiden i bransjen, slik at interesserte investorer i større eller mindre grad vet hvor de burde plassere pengene sine.

En video som ble postet på YouTube 16. juli antyder at Activision har hatt planer for å ta betalt for å spille «Call of Duty» online. Ryktene har sin rot i et intervju med Pachter bransjenettsiden Industry Gamers publiserte den 15. juli. Her tror Pachter at spillindustrien må ta seg betalt for sine onlinetjenester, og at Activision bør lede vei med «Call of Duty».

Disse ryktene ble lagt døde av både «Modern Warfare»-utvikleren Infinity Ward og «Call of Duty: Black Ops»-utvikleren Treyarch noen dager senere, men uten at det øyensynlig har fått Pachter til å endre standpunkt.

- Bli vant til tanken

I sin videopodkast «Pach Attack» som publiseres på nettsiden Gametrailers.com ukentlig, gjentar Pachter at spillselskapene vil komme til å ta seg betalt for onlinespilling.

- Jeg tror Electronic Arts vil omstille seg til en online abonnementsmodell. Istedenfor å kreve ti dollar for et nettpass, tror jeg EA kommer til å kreve fem eller ti dollar i måneden som gir spillerne tilgang til å spille alle selskapets sportspill, sier Pachter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EA har tidligere fått mye omtale på grunn av sin løsning med Online Pass, hvor spillere som kjøper brukte spill må betale ti dollar ekstra for å bruke spillets nettbaserte flerspillermoduser. Selskap som THQ og Ubisoft har siden uttalt at de også vurderer lignende løsninger.

- Kjøpere av nye og brukte spill blir bare nødt til å akseptere at nettbasert flerspiller kommer til å bli en betalløsning. Utgivere har rett og slett ikke råd til å gi dette bort gratis, det kannibaliserer salget av både nye og gamle spill. Ideen om at du kan kjøpe «Call of Duty» og spille online for alltid er tullete. Activision kommer til å ta betalt, sier Pachter.

En abonnementsløsning fra spilldistributøren kommer sannsynligvis i tillegg til abonnement du allerede betaler for å spille online, som Microsofts gullmedlemskap på Xbox Live og Sonys nyoppstartede Playstation Plus.

Forbrukerrådet følger med

Spillmagasinet har tidligere snakket med Forbrukerrådet og Forbrukerombudet for å kartlegge norske spilleres rettigheter på området. Forbrukerrådets digitalgruppe er klar over utviklingen, og vil se nærmere på den i løpet av høsten.

- Vi ser en økning av denne typen tjenester, og vil se på dette og andre utfordringer knyttet til spill til høsten. Det er også et problem hvis firmaer ensidig kan endre avtalevilkår uten at forbrukeren kan gjør noe med det, sier rådgiver Svenn Richard Andersen i Forbrukerrådets digitalgruppe til Spillmagasinet.

Hvorvidt en ekstra abonnementsløsning blir en industristandard i fremtiden, tror seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet det til syvende og sist blir markedet som bestemmer.

- Det vil stilles krav til informasjonen forbrukeren får om dette nye systemet, men det er et spørsmål det er vanskelig å ta stilling til. Det er ingen regler i markedsføringsloven som regulerer hva selskap som EA kan ta betalt for, eller hvor mye de kan ta betalt. I bunn og grunn vil det bli markedet som bestemmer hva som blir godtatt, sier Haug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere