- Pressen skriver bare tull likevel

Foto: Andrè Clark Utvik

Den mediesky investoren Berge Gerdt Larsen orket ikke å kommentere skattesaken Bergens Tidende hadde på blokka.

18.10.09 15:23

OSLO TINGRETT (NA24): - Jeg orket ikke kommentere saken som skulle publiseres i Bergens Tidende, fordi pressen skriver bare tull likevel, sa DNOs styreformann Berge Gerdt Larsen i sin rettsforklaring fredag.

Investoren har med 228 andre aksjonærer gått til massesøksmål mot staten da de mener at en offentlig tjenestemann, i politiet eller hos skatteetaten, har lekket informasjon til pressen som førte til oppslaget.

Karibisk skatteparadis
Lørdag 4. februar 2006 smelte avisen Bergens Tidende til med en forside med tittelen «Milliongevinst havnet i karibisk skatteparadis». Larsen skulle angivelig ha unnlatt å beskatte en salgsgevinst, og var under etterforskning. Han var sågar anmeldt til politiet. Larsen hevder han ikke viste om anmeldelsen som BT skulle skrive om i avisen.

Mandag sist uke startet rettstvisten hvor Larsen & Co. hevder å ha tapt inntil en milliard kroner som følge av oppslaget som forte til et kursras i DNO-aksjen.

Hva skjedde?
Larsen har – for å si det mildt – et anstrengt forhold til pressen, selv som styreformann nekter han å kommentere forhold som berører selskapet DNO International.

- Alt av informasjon fra oss kommuniseres via børsmeldinger samtidig til alle aksjonærene i DNO, sa Larsen i retten.

Da Larsen overtok selskapet i 1996 var markedsverdien kun 24 millioner kroner, og i tospann med Helge Eide har de bygget et oljeselskap tuftet på nettverksmodellen med prosjektorientert forretninger i hovedsal Nord-Irak, Jemen, og noe på britisk sokkel. Senere også nye avtaler i Tunisia.

- Jeg har ganske så god peiling på denne bransjen, sa han i retten.

Ved inngangen til dette årtusen hadde investoren en skattesak gående med Hordaland Skattekontor hvor han skulle bli ilagt en straffeskatt på 66 prosent.

Investoren hadde dermed ingen plikt til å forklare seg til politiet, en rett han brukte, fortalte han i retten.

Anmeldt i BT
Ifølge Larsen fikk han vite at han var politianmeldt gjennom en artikkel i BT. Han mener anmeldelsen kom som lyn fra klar himmel, og er lei seg for at han ikke selv ble gjort oppmerksom på anmeldelsen.

- Jeg var hjemme i min villa i Bergen da en journalist ringte på mitt hemmelige mobilnummer, og han fortalte at han hadde en alvorlig sak på blokka, sa Larsen. Men han nektet å kommentere saken fordi han mener pressen bare skriver tull og spesielt om han, og hans selskap. Han har knapt gitt et intervju i sin karriere.

- Det hadde blitt mindre tull om Larsen hadde snakket med oss, sier sjefredaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende til NA24.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sier taushet kan være gull i enkelte tilfeller, men slett ikke alltid.

- Når det gjelder Larsen vet jeg ikke, men at pressen bare skriver tull faller på sin egen urimelighet, sier Kokkvold, og legger til at i noen tilfeller kommer mangelfulle saker på trykk fordi fakta ikke er tilgjengelig av ulike grunner.

Kriminalisert
Berge Gerdt Larsen mener seg kriminalisert av BT. Han mener avisen trykket saken denne lørdagen for å gjøre mest mulig skade mot investoren.

- Vi publiserte saken når den var ferdig på bakgrunn av den informasjonen vi hadde fått tak i, og vi har ikke et mål å skade Larsen eller andre vi skriver om, sier Eilertsen til NA24.

DNO-aksjonæren fikk et sjokk da det gikk opp for han at «Hordalands største skattesak» handlet om han selv. Larsen abonnerer ikke på BT men fikk den tilbrakt via venner. Han følte seg først sjokkert, deretter forvirret, og så veldig sint over saken i BT.

- Jeg tror noen av avisens kilder hadde vikarierende, ondskapsfull, og ødeleggende motiver mot med som DNO-styreleder og resten av ledelsen, sa Larsen i retten.

Indignasjonen var fullkommen og mandag sendte selskapet en børsmeldingen for å stoppe de verste rykteflommene. Men aksjekursen falt 10,3 prosent. En milliard forduftet fra aksjonærenes verdier. Nå vil Larsen ha tilbake dette tapet fra staten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.