- Psykopater i alle samfunnsgrupper

Forfatter med fortid i finans retter nytt fokus mot et omstridt problem.

01.09.08 08:10

Fabio Sommer retter i sin nye bok, «Dansen i Firenze», søkelyset mot et omstridt problem.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

– Jeg startet på denne boken fordi jeg har vært og fortsatt er veldig opptatt av denne problematikken. Gjennom bekjentskaper ble jeg oppmerksom på hvilket problem dette i virkeligheten er, forteller forfatteren som går under navnet Fabio Sommer.

Boken veksler mellom handling og fakta, og ligger tett opp til grensen mot sakprosa.

I likhet med hovedpersonen i boken, har forfatteren selv erfaring innen finans.

– For eget vedkommende har jeg i bokskrivingen hatt stor glede av å kunne anvende finansbransjens analytiske og metodiske tilnærming til en problemstilling, forteller forfatteren.

Hele 10 prosent
Forfatteren har jobbet tett sammen med psykolog Hans Jakob Stang gjennom hele prosessen.

– Jeg tror mange vil kunne ha nytte av denne boken. Det er en realitet at de fleste av oss vil kunne støte på og måtte omgås en psykopat i løpet av livet, i alle fall en person med mer eller mindre psykopatiske trekk, skriver Dr. med. Spesialist i psykiatri, Hans Jacob Stang, i bokens forord.

Amerikanske og Nordiske undersøkelser viser at så mange som 10 prosent voksne mennesker har psykopatiske trekk.

– Jeg håper på å skape oppmerksomhet rundt dette temaet, for å hjelpe mennesker som lever med denne type problemer selv, eller kjenner noen som gjør det. Jeg ønsker å inspirere til å søke hjelp, sier forfatteren.

Blir ofte ledere
I mange bedrifter er det flere psykopater i lederstillinger.

Den tilsynelatende likheten mellom gode lederegenskaper og psykopatens pseudolederegenskaper har ført til at styreformenn, bedriftsledere og rådgivere innen lederutvelgelse har latt seg forføre av psykopater og gitt dem ansvar og oppgaver de ikke er i stand til å håndtere, sier Inge W. Brorson er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi.

Forekomsten av psykopati anslås å være fra to til fire ganger høyere blant ledere enn i normalpopulasjonen.

- Det har vært et komplekst tema å sette seg inn i, forteller Sommer. Det har vært en lang forberedelsesfase for det kreves en del for å ha nok ballast om temaet til å skrive en bok om et slikt komplekst og følsomt tema.

– Boken har blitt lest av veldig mange, både fagpersoner og mennesker som har opplevd lignende ting. Tilbakemeldingene jeg har fått er at boken gir et godt bilde av mønsteret som oppstår i forbindelse med denne type problematikk.

Andre skjønnlitterære forfattere med fortid fra finanser blant andre Jo Nesbø, Henrik Langeland, Hans Tarjei Skaare, Tom Kristensen, Edmund Austigard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.