NA24.no

(WIKILEAKS)

- Reuters-ansatte skutt og drept av amerikanske styrker

Sist oppdatert:
Denne videoen ville ikke amerikanske myndigheter at noen skulle få se.

12. juli 2007 ble den irakiske fotografen Namir Noor-Eldeen (22) og sjåføren hans Saeed Chmagh (40) drept i et luftangrep i Bagdad. Fotografen og sjåføren jobbet for det internasjonale nyhetsbyrået Reuters da de ble drept.

Ifølge amerikanske myndigheter ble de to irakerne drept i en skuddveksling mellom amerikanske styrker og militante opprørere i Bagdad. Reuters har i tre år forsøkt å få frigitt videobilder fra de amerikanske styrkene som opererte i Bagdad, men myndighetene har nektet og konkludert med at ingen regler ble brutt da de to Reuters-ansatte ble drept.

Lekket video
Nettsiden Wikileaks la mandag kveld ut det som skal være videoen som viser hvordan amerikanske soldater uprovosert begynner å skyte mot en gruppe mennesker, på bakgrunn av at de tror at flere av menneskene i gruppen er bevæpnet. Videoen, som er filmet fra to amerikanske Apache-helikopter, skal ifølge nettsiden vise angrepet da de to Reuters-ansatte ble drept.

Rundt et dusin mennesker ble drept i angrepet, og to små barn ble alvorlig skadet.

Videoen viser blant annet en person som har noe hengende over skulderen. Amerikanske soldater mener det ser ut som et våpen, men ifølge nettsiden skal dette være fotograf Namir Noor-Eldeen med et kamera hengende over skulderen.

Se videoen fra Wikileaks her (Nettavisen advarer mot svært sterke bilder)

- Fortsett å skyte!
På videobildene kan man se personen som ser ut til å holde på med et kamera. Når helikopteret filmer personen, konstaterer en av soldatene over sambandet at personen har en RPG, eller en granatkaster. De sier også at de ser fem til seks individer bevæpnet med AK47.

Helikopteret flyr videre, og folkemengden blir et øyeblikk gjemt bak et hus, før helikopteret flyr tilbake til framsiden av huset for å få fri sikt til gruppen av mennesker. De ber om lov til å åpne ild mot menneskemengden.

De får tillatelse samtidig som de får fri sikt til grupperingen, og begynner å skyte.

«Fortsett å skyte! Fortsett å skyte! Fortsett å skyte! Fortsett å skyte!», sier soldatene i videoen og avslutter ikke skytingen før åtte mann ligger nede.

Les hele samtaleloggen mellom soldatene her.

- Se på de døde jævlene
Når støvet har lagt seg, ligger likene spredt i gaten.

- Se på de døde jævlene, sier en av soldatene mens helikopteret sirkler over stedet.

Like etter kommer en varebil med to barn passasjersetet foran kjørende til stedet og prøver å bære en skadet person inn i bilen. Ifølge Wikileaks skal den skadde personen være den 22 år gamle Reuters-fotografen Namir Noor-Eldeen.

Soldatene ber igjen om tillatelse til å åpne ild.

- Kom igjen, la oss få skyte, sier den ene soldaten.

Og igjen blir tillatelsen gitt.

- Se det skuddet! Rett gjennom frontruten! Haha!, utbryter en soldat når støvet igjen har lagt seg.

- Deres egen feil når de tar med barna i kamp
Etter at skuddvekslingen er avsluttet, kjører stridsvogner med amerikanske soldater inn i byen. Et av de pansrede kjøretøyene kjører over et av likene som ligger på bakken, noe som på ny utløser latter og kommentarer mellom soldatene i helikopteret.

Soldatene finner to små barn med alvorlige skuddskader i varebilen og løper avgårde med dem til et amerikansk kjøretøy.

- Vel, det er deres egen feil når de tar med barna i kamp, kommenterer en av soldatene, ifølge Wikileaks.

Ikke bekreftet at opptaket er ekte
Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke uttalt seg om saken, og videoopptakets autentisitet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Wikileaks, som har spesialisert seg på å offentliggjøre hemmeligstemplede dokumenter, har varslet i flere uker at de skulle offentliggjøre videoen. Grunnlegger Julian Assange hevdet overfor norske journalister på Skup-konferansen i Tønsberg sist måned at videoen inneholdt verre bilder enn torturbildene fra Abu Ghraib-fengselet, som ble offentliggjort i 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere