NA24.no

- Rihanna, hold deg unna denne scenen!

(Getty)
Sist oppdatert:
Verdensartisten blir bedt om å tenke seg om to ganger før hun opptrer i kveld.

Den verdenskjente artisten Rihanna skal etter planen holde konsert i Aserbajdsjan denne helgen. Senere samme måned skal Shakira opptre i hovedstaden Baku.

Nå ber Amnesty International og organisasjonen Sing for Democracy i et åpent brev til artistene om at de tenker seg om to ganger før de går på scenen.

- De har et ansvar
- Dette er jo to verdensstjerner, og med den enorme innflytelsen de har, så har man et ansvar for hva man velger å delta på og i hvilken sammenheng man vil bruke sin stjernestatus, sier politiske rådgiver i Amnesty International Norge, Beate Ekeløve-Slydal, til Nettavisen.

Rihanna og Shakira skal avholde konsert i forbindelse med ungdomsverdensmesterskapet i fotball for jente runder 17, som arrangeres i Baku.

Søkelys på overgrep
Amnesty og Sing for Democracy ønsker å skape oppmerksomhet rundt menneskerettsovergrepene som blir begått i Aserbajdsjan.

Ekeløve-Slydal roser artistene for den musikkgleden de to sprer.

- Men nå er ikke Aserbajdsjan og Baku et hvilket som helst sted i verden. De skal til et sted i verden hvor det ikke finnes ytringsfrihet, og de som forsøker å bruke den, betaler en høy pris for det. Vi vil at de fra vår side skal få vite hva som skjer i Aserbajdsjan, sier Ekeløve-Slydal.

Mest leste saker på Nettavisen:

- Avstå fra å kaste sin glans
Både Amnesty og Sing for Democracy ønsker at artistene skal avstå fra å kaste sin glans over regimelederne ved å opptre i Baku.

- Hvis de likevel velger å gå på scenen, så vil vi at de også setter søkelys på de menneskene i samme land som ikke kan bruke sin ytringsfrihet uten fare for forfølgelse, tortur, fengsling eller fare for å bli drept, sier Ekeløve-Slydal.

- En kjempegevinst til regimet
Amnesty sitter på masse dokumentasjon på menneskerettighetsbrudd i Aserbajdsjan, som blant annet arrestasjoner av politiske aktivister, bloggere og journalister. Et eksempel er det uoppklarte drapet på journalisten Elmar Huseynov i 2005.

- Det at to verdensstjerner som Rihanna og Shakira takker ja til å opptre i Baku, er en kjempegevinst til regimet i Baku. Vi sier ikke at menneskene i Baku ikke skal få samme gleden av å høre på dem som andre får. Men dem de først og fremst kaster sin stjerneglans over, er regimet til Baku, understreker Ekeløve-Slydal.

Ekeløve-Slydal sier at ingen ting tyder på at menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan har blitt noe bedre etter at Eurovision Song Contest ble arrangert i hovedstaden Baku i mai måned.

- Hele Eurovision ble en stor PR-gevinst for regimet og en carte blanche til å fortsette praksisen med undertrykkelsen de har hatt hele tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere