*Nettavisen* Økonomi.

- Selvmord og ren toskeskap

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Norsk Tipping og Reidar Nordby lever i to forskjellige galakser.

10.02.09 09:03

HEDMARKEN TINGRETT, HAMAR (NA24): Nordby-saken rulles opp i retten.

- Det ville for Norsk Tipping vært selvmord og rein, skjær toskeskap å inngå muntlige avtaler fordi den skriftlige avtalen ikke tåler dagens lys, tordner statsmonopolistens advokat Knut Marius Sture i sitt saksforberedende innlegg i retten mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Han viser til at tidligere administrerende direktør i selskapet, Reidar Nordby jr., legger muntlige avtaler og «grunnleggende muntlige forutsetninger» til grunn for å hevde at tilleggsavtalen fra 23. november 2007 til en avtale inngått 19. november samme år ikke lenger kan bli funnet gyldig.

Les mer om avtalene under og i faktaboksen til høyre.

- Hvem gir fra seg millioner?
Reidar Nordby henviser på sin side også til logikken.

- Det har logikken fullstendig mot seg at jeg skulle gå ut av en avtale hvor jeg fikk full lønn til jeg var 67 år – og garantert til jeg var 62 år – mot at jeg skulle få dekket kostnadene ved å hyre en medierådgiver! Det strider mot all fornuft, sier den tidligere toppsjefen i Norsk Tipping fra vitneboksen.

- Hvem ville gitt fra seg to årslønner og vel så det, mot retten til å innlevere et anbud?

Omstridte avtaler
Nordby møtte mandag i Hedmarken tingrett, klar for å avslutte en strid som har pågått siden høsten 2007. Stående i vitneboksen forklarte han seg om den omstridte prosessen fra 19. til 23. november samme år. Her måtte han svare for gartnertjenester, påstander fra ukjent varsler og en «gentlemans agreement» det strides høylytt om i rettssalen.

For det er akkurat den som er stridens kjerne i saken mellom Norsk Tipping og Reidar Nordby jr.: 19. november ble det inngått en avtale mellom de to partene, der hovedpunktene inneholdt at Nordbys arbeidsforhold som administrerende direktør ble avsluttet, men at Norby skulle fortsette i en rolle som spesialrådgiver for selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nordby skulle beholde full lønn – 1.650.000 kroner – hvert år til fylte 67 år, med forbehold om at avtalen kunne sies opp av begge parter ved fylte 62 år. Den totale rammen for avtalen beløp seg da til 11.825.000 kroner, eller 3.850.000 om avtalen ble avsluttet etter at Nordby fylte 62 år.

- Avskjediget på åpen skjerm
Mediepresset ble imidlertid så stort i denne saken, at Norsk Tipping fant at en slik avtale ville være altfor belastende for selskapets omdømme. Dramatiske dager følger.

Nordby forteller at han 22. November kom i klinsj med styreleder Sigmund Thune . I ett utkast til en pressemelding, skal Nordby ha tatt på seg «æren» for et initiativ om å reforhandle avtalen Ifølge Nordby skal Thune ha blitt sint, og mente det var han selv som tok initiativet.

- Så da Redaksjon 1 kom den kvelden, fikk jeg og familien helt hakeslepp. Jeg ble regelrett avskjediget på åpen skjerm. Jeg kunne ikke fortsette i Norsk Tipping og var bundet på hender og føtter, sier Nordby fra vitneboksen.

Tilleggsavtale
Dermed måtte avtalen reforhandles. 23. november ble en tilleggsavtale til den første avtalen signert. Nordbys ansettelsesforhold i Norsk Tipping skulle avsluttes, lønn og andre ytelser skulle utbetales i oppsigelsestiden og Nordby skulle fra fratredelsestidspunkt ta på seg konsulenttjenester. Nordbys pensjon skulle ikke røres, så den tidligere tippesjefen vil uansett få utbetalt en drøy million kroner i året fra fylte 62 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Høgetveit

I avtalen er det imidlertid ett punkt som er mer omstridt enn andre. Her strides betraktelig om innholdet og forutsetningene forut for avtalens signering. I den skriftlige avtalen kommer det frem at Reidar Nordby jr. ikke skulle være sikret et garantert omfang av konsulenttjenester, og Norsk Tipping ikke skulle være garantert tilgjengelighet fra Nordbys side.

Men partene har vidt forskjellig syn på hva dette punktet egentlig betyr.

Forutsetning for avtalen
- Det ble i møte 23. november lagt vekk på at de hadde bruk for mine tjenester. Deretter gikk vi inn på innholdet i en konsulentavtale. Sigmund – eller en annen representant fra Norsk Tipping – sier at vi burde skrive minst mulig inn i avtalen, fordi de ikke ønsket en ny mediestorm, sier Nordby.

Begge parter ønsket altså å beskytte eget omdømme, og slik Nordby ser det ble det inngått en såkalt «gentlemens agreement» om at den daværende tippesjefen skulle være sikret et gulv i konsulentinntekt.

- Jeg spør på møtet hva størrelsesordenen av konsulentarbeidet ville være. Da var svaret at de økonomiske rammene ville være slik at jeg skulle få om lag halvparten av en årsgasje i konsulenthonorar. Slik jeg ser det, var dette en forutsetning for at avtalen skulle bli inngått. Det ble ikke snakket om offentlige anskaffelsesregler på dette møtet, hevder Nordby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Krever 3,8 mill.
Det tilsier at Nordby skulle tjene om lag 850.000, pluss merverdiavgift, kroner per år i konsulenthonorar fra Norsk Tipping. Frem til Nordby fyller 62 år ville det utgjort en økonomisk ramme på 2.727.500 kroner, pluss 190.000 i momsfradrag for Nordby, inkludert «lønn og andre ytelser i oppsigelsestiden» på 687.500 kroner.

Lønnen i oppsigelsestiden er utbetalt, men Nordby krever kompensasjon for drøye to års bortfall av lønn eller konsulenthonorar. Ettersom Nordby ikke anser tilleggsavtalen for gyldig, vil kravet mot Norsk Tipping beløpe seg til 3.850.000 kroner.

Nordby er fast bestemt på at dette gulvet var en muntlig forutsetning for inngåelsen av avtalen, i likhet med at Norsk Tipping skulle dekke utgiftene Nordby hadde hatt på medierådgiver i den turbulente perioden.

- Har vi vært i samme møte?
Så da han etter en tur til Singapore i begynnelsen av desember fikk vite at han ikke ville få konsulenthonorar for jobben, i tillegg til at det senere kom frem at Norsk Tipping nektet å dekke utgiftene til medierådgiver, erklærte Nordby og hans advokat Ole Lund avtalen for ugyldig.

Men styreleder Sigmund Thue forstår ikke noe av det Nordby forteller:

- Etter å ha hørt Nordbys forklaring nå, må jeg stille meg spørsmålet: Har vi vært i samme møte?

Thue mener det aldri var snakk om økonomiske rammer for konsulentvirksomheten i dette møtet 23. november, men at det for begge parter var et viktig poeng at en skulle stå fritt til å velge om en skulle inngå et samarbeid. Nordby sier det var enighet om at hans konsulenthonorar skulle beregnes ut fra en timelønn på 1750 kroner, men også dette var ukjent for Thue.

- At vi skulle ha en hemmelig avtale som var stikk i strid med den skriftlige avtalen, var helt utenkelig. Det ville være umulig i en situasjon som den vi var i, fremhever han.

Ingen av de involverte ønsker å kommentere saken for pressen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag