*Nettavisen* Økonomi.

- Sponsorene må bli

Foto: AFP/Scanpix

Rabobank sendte sin egen leder hjem fra Tour de France. Les reaksjonen fra mannen bak bankens sponsorprogram.

26.07.07 20:48

I går ble den danske Tour de France-lederen, Michael Rasmussen, utestengt fra rittet av laget sitt, Rabobank, for ikke å ha overholdt meldeplikten.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Utestengelsen kommer i en rekke av flere dopingskandaler.

- Sponsorene bør ikke trekke seg fra sykkelsporten av den grunn, sier Gert Sluis, tidligere markeds og kommunikasjonsdirektør i nederlandske Rabobank, til NA24 Propaganda.

Bilde på samfunnet
Sluis var mannen som startet bankens omfattende sponsing av sykkelsporten for 12 år siden.

- Sykkelsporten er et bilde av samfunnet. Selv i familien kan du ha et sort får. Men det er ikke noen god grunn til å gi opp. Det er altfor lett å trekke seg. Du kan fremdeles sponse sporten på en slik måte at det støtter opp under merket ditt, sier han.

Viser hva merket representerer
- Sponsing er en måte å vise noe om et merke. Å vise hva slags merke det er, hva slags rolle det har i samfunnet. Rabobank er en bank som ønsker å hjelpe folk med å utvikle seg selv. Banken sponser også sykkelteam for ungdommer og for amatører. Støtten de gir til sykkelsporten er veldig bred. Rabobank gir 12 millioner euro til topplaget og 10 millioner til annen sykkelsport. Banken investerer mye i å få ungdommer inn i sykkelsporten, forklarer Sluis.

Samfunnsansvar
- Det er viktig å huske på selskapers samfunnsansvar. Sponsorer bør ta del i å forbedre sporten. De må være veldig strenge på kontrakter. Fortelle alle at de vil ha en ren sport. Sette krav. Si at de stoler på folk til å jobbe etter de målene. Rabobank er en bank med mange selskaper som kunder. Av og til blir selskaper tatt i juks. Det er bankens jobb er å hjelpe dem med å overholde lovene så godt som mulig, å hjelpe dem forbedre rutinene, er Sluis tese.

Utestengelse på livstid
- Det eneste som kan redde sporten er et enkelt grep: Gjør at alle som blir tatt for doping blir utvist på livstid, og få alle til å skrive under på det. Det tror jeg kommer til å skje, sa Dag Erik Pedersen, tidligere proffsyklist og sportskommentator i NRK til NA24 på telefon fra Tour de France onsdag.

Dette har Sluis lite sans for:

- Utestengelse på livstid er en veldig streng straff. Straffene i sykkelsporten er allerede veldig strenge: Rasmussen blir nå utestengt i to år, et av de uten lønn. Det kommer til å bli tøft. Vi har ikke livstidsdommer i samfunnet heller. Du er nødt til å gi folk en sjanse til å komme tilbake.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.